«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

2 червня: яке сьогодні свято

Пора вже починати розсаджувати огірки

На суботу, 2 червня, припадає день пам'яті благовірного князя Довмонта Псковського, у святому хрещенні Тимофія. На Русі його прозвали Грядочником, оскільки свято припадає на час активних робіт на городі. Про це повідомляють ЗМІ. Зокрема, у північних областях на Тимофія розпочинали саджати огірки. "Прийшов Тимофій — сій огірки скоріше", — говорили в народі.

Цікаво, що цю роботу намагалися зазвичай виконати таємно — особливо це стосувалося першої грядки. Огірок, який перший виріс, пізніше теж належало якомога швидше зірвати і закопати в потаємному місці. Вважалося, що, якщо хтось сторонній побачить перший огірочок — то незабаром померкнуть усі батоги.

У більш теплих районах огірки до дня Тимофія Грядочника вже зійшли. У цей час дивилися: чи не жовтіють батоги. Якщо таке відбувалося, говорили, що це результат пристріту недобрих сусідів. З огірками пов'язано й інші прикмети цього дня.

Великий урожай цього овоча віщувала кількість шишок на ялинах. Велику увагу селяни приділяли смаку огірків. Гіркоти намагалися уникнути різними способами: оберігали огірки від променів сонця, не допускали надмірно сильного поливу, удобрювали особливими способами.

Традиції та обряди

У це народне свято прийнято молитися святому Тимофію про гарний урожай. Люди уважно стежать за молодими сходами посаджених культур. Якщо на одній із рослин жовтіють, меркнуть або скручуються листочки, то звинувачують "лихе" око сусідів, які побачили овочі.

У давнину це свято припадало на кінець травня, і наші предки присвячували його посадці овочів. За новим стилем це вже червень, а як кажуть у народі: "червень, хоч плюнь". Хто не встиг щось посіяти або висадити, чекає на наступний літній місяць.

Прикмети

Як довго йде дощ у цей день, стільки ж утримається сонячна погода влітку. Якщо на Тимофія Грядочника ллє злива, значить, через 6 місяців того ж числа буде сильний снігопад. Багато шишок на ялині – до достатку агрусу і огірка.

Джерело

Все буде Україна