«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

2 травня - день Львова. Зі святом, львів'яни!!!

Лівів – місто лева, культурний центр Західної України відзначає своє свято у першу суботу травня. Цьогоріч дата випадає на 2 травня, проте у зв’язку із пандемією коронавірусу святкування перенесено на невизначений термін.

Ще в V столітті нашої ери на місті сучасного Львову існувало поселення, проте перші згадки про нього датуються 1256-им роком

Археологічними дослідженнями встановлено, що на місці Львова існували поселення ще з V століття нашої ери.  Перша згадка про Львів відноситься до 1256 року.

Існує дві найпоширеніші версії заснування Львову, - за першою його заснував Данило Галицький на честь свого сина, за іншою ж місто заснував його син.

Разом з тим, з великою ймовірністю можна стверджувати, що Львів існував і до його перейменування Галицькими. Звичайно не таки великий, це скоріш за все було селище на 500-1000 жителів, в яке князі внесли не тільки фортифікаційні споруди, а й нове життя.

Історія Львову, так само як історія України була дуже складною та драматичною. Постійна боротьба за виживання, етнічну єдність та самобутність загартувала українців. Львів’яни як ніхто розуміють значення свободи, і численні пам’ятки архітектури та подих давнини лише підсилюють зв’язок тисячоліть.

Львів– перше за кількістю пам'яток і пам'яток культурної спадщини місто України, історичний центр міста внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Місто розташоване на річці Полтві, на відстані близько 80 км від кордону з Польщею..

Львів побудований на пагорбах. Найвища точка міста – гора Високий замок. Історично Львів було збудовано поблизу річки Полтви, але в 19 столітті її пустили через головний міський водостік, що проходить зараз під проспектами Шевченка, Свободи та Чорновола.

За вісім століть Львів менше століття був незалежним:

 З 1272 по 1349 рік Львів був столицею Галицько-Волинського князівства;

 З 1349 по 1772 рік Львів у складі Польщі та Речі Посполитої;

 З 1772 по 1918 рік у складі Австро-Угорщини;

 З 1918 по 1939 рік в складі Польщі;

 З 1944 по 1991 рік в складі СРСР.

Разом з тим, 7 століть окупації Польщею, Австро-Угорщиною не завдали Львову стільки шкоди, як це зробив Радянський Союз за менш як півстоліття. Проте, Союз залишився лише в хворих головах Кремля та його посіпаків, а львів’яни відновлюють традиції та продовжують розвиток нашої культури, історії та міста  

У 1990 році Львів стає «українським П'ємонтом» – форпостом націоналістичних змін, пов'язаних з розпадом СРСР. 14-15 травня 1999 року у Львові в палаці залізничників відбувся 6-й саміт президентів центральноєвропейських країн.

Зараз населення Львова – 728 тисяч осіб (2016). Національний склад – українці, росіяни, поляки, євреї, вірмени та ін. У народі народилося кілька прізвиськ Львова – Місто Лева, Лемберг (історична назва), Леополіс, Західна Столиця.


Визначні пам'ятки міста– історичний центр Львова, Вірменська церква, Бернардинський костел і монастир, Домініканський костел і монастир, Кафедральний (Латинський) собор, храм Христа Спасителя, церква і монастир святого Онуфрія, парк культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького, Личаківський парк, Шевченківський гай, парк «Залізна вода» та інші. Історичний центр Львова занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Прете це надзвичайно малий список пам’яток архітектури та цікавих місць Львова. Просто приїдьте в місто, не на день-два, а на тиждень. Погуляйте старовинними вуличками, зайдіть в одне-друге кафе. Прогуляйтесь вночі, на світанку, послухайте вуличних музикантів. Відчуйте атмосферу міста та дихайте з ним в унісон…


Львів'яни так само широко відзначають «День прапора» (3 квітня) - в цей день в 1990 році на міській ратуші Львова, в першому серед міст України, було піднято сучасний прапор України.

Все буде Україна