«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

20 правил етикету в транспорті, дотримуватись яких повинен кожен пасажир. Ви самі косо дивитесь на тих, хто їх порушує!

Кожну дитину вчать прописних істин: поступатися місцем людям старшого віку, не шуміти, поважати чужий простір. Але багато хто, подорослішавши, здається, геть-чисто забуває правила поведінки в громадському транспорті. За їх порушення не штрафують і не подають до суду. Покapанням може стати лише докірливий погляд або зауваження сусіда по посадковому місцю

Ось правила етикету в транспорті. Перевірте, раптом ви порушуєте якесь із них.

Не затримуйте чергу. Рекомендація особливо актуальна для транспорту, який передбачає перевірку особистості і документів: поїздів, міжнародних автобусів, літаків. Дістаньте необхідні папери заздалегідь (медичну страховку, внутрішній або закордонний паспорт), щоб в момент Х не затримувати чергу дратівливим «куди ти подівся, щойно ж тебе бачив». В аеропорту заздалегідь зніміть годинник, пояс, високе взуття. Своєчасно перекладіть потрібні речі, розділивши їх на ручну поклажу і багаж. Так посадка пройде набагато швидше і комфортніше.


Заздалегідь підготуйте речі, які знадобляться вам в поїздці: перекус, гаджети, документи, гроші, книгу. Тоді вам не доведеться турбувати пасажирів по сусідству, змушуючи їх вставати під час руху транспорту. Подбайте про те, щоб раніше зняти валізи з нижньої полиці поїзда, якщо поїздка випадає на нічний час доби.
Не забувайте, що у інших пасажирів теж є особисті речі. Виробники літаків і автобусів далекого прямування, щоб заощадити, зменшують місце, відведене під багаж. У той час як цей самий багаж для тривалої подорожі найчастіше буває досить об’ємним. Якщо у вас кілька сумок, розмістіть їх на багажній полиці вертикально: так вони займуть менше місця. Простежте, щоб там залишилося вільний простір для речей інших пасажирів. В іншому випадку перемістіть частину власного багажу під сидіння.
Запропонувавши попутникові занести / розмістити його багаж, ви не тільки розташуйте до себе сусіда по кріслу, а й істотно скоротите час посадки пасажирів. Не будемо нагадувати, що допомогти літнім людям, вaгiтним жінкам і людям з обмеженими фізичними можливостями – обов’язок будь-якої поважаючої себе людини.

При вході в громадський транспорт знімайте рюкзаки та об’ємні дамські сумочки з плечей. Їх краще розмістити перед собою. Крім того, так ви будете тримати в полі зору особисті речі і не зіткнетеся з крадіжкою.
Фарбуватися, розчісувати або збирати волосся, поправляти макіяж в громадському транспорті не прийнято. Здається, деякі дівчата дуже серйозно сприйняли жартівливу рекомендацію про те, що наведення краси по дорозі на роботу допомагає заощадити час. Або не помітили, що мова йшла про власний автомобіль. Якщо ви віддаєте перевагу різким ароматам, скористайтеся парфумами вже після того, як покинете транспорт.
Бажаючи допомогти при посадці незнайомій людині (особливо з обмеженими фізичними можливостями), не забудьте поцікавитися, чи потрібно їй це. Можливо, вашому попутнику буде звичніше і безпечніше впоратися самостійно.
Тверезо оцінюйте можливості своєї дитини. Звичайно, мамі з немовлям на руках обов’язково потрібно поступитися місцем. А ось дитина п’яти років цілком здатна витримати 20-хвилинну поїздку стоячи. Картина з 12-річною дитиною, що сидить на руках у мами, виглядає дивно.
Навчайте дітей правилам етикету, щоб не зупиняти їх щохвилини в вагоні метро (або, що ще гірше, не отримувати гpубі зауваження від роздратованих попутників). Слідкуйте за ногами дитини, щоб вона не забруднила оточуючих. Привчіть дотримуватися тиші, якщо маленький пасажир вже достатньо дорослий і розумний, щоб зрозуміти, як вести себе в громадському місці.
Будьте готові поступитися місцем. Мова йде не про те, щоб відмовитися від зручного сидіння в поїзді, яке ви спеціально заздалегідь бронювали, на користь людини, яка не подбала про свій комфорт і купила квиток в останній момент. Але якщо ви летите наодинці, а членам сім’ї не пощастило сидіти поруч один з одним, запропонуйте помінятися сидіннями.
Відмовтеся від їжі з яскраво вираженим запахом: відварні курка і яйця в поїзді, загорнуті в газетку, давно стали легендою. У списку неприємних для оточуючих продуктів – копченості, бутерброди з рибними консервами (тунець, сардини), тушкована і квашена капуста. Фастфуд, до речі, теж має різкий запах. Замість цього запасіться фруктами і сухофруктами, горішками, йогуртом або печивом.
Утримайтеся від гучних звуків, які можуть дратувати оточуючих: смартфон, який гучно дзвонить кожні дві хвилини, фільму на планшеті чи музики в плеєрі чи голосної розмови (з сусідом або по телефону). Використовуйте навушники.
Чи вийде поспати в дорозі, залежить від обраного транспорту. Наприклад, в метро вам навряд чи вдасться це зробити. До того ж в вагон можуть увійти люди, яким буде необхідно поступитися місцем. У поїздах, автобусах і літаках, як правило, для сну можна відкинути крісло, але через брак місця пасажири, що сидять ззаду, можуть попросити вас цього не робити. В такому випадку врятує ортопедична дорожня подушка, яка дозволить добре відпочити, не заважаючи сусідам.


У дощову пору року в громадському транспорті стає ще тісніше: крім сумок кожному пасажиру доводиться брати з собою парасольку. Відкривайте, закривайте і стряхуйте її в декількох кроках від інших людей. У транспорті тримайте парасольку в застебнутому положенні. Щоб не капати на себе і сусідів, опустіть її вниз.
Не варто демонструвати закоханість в громадському транспорті. Побережіть почуття бабусь, одиноких людей. Та й правил пристойності ніхто не відміняв.
Більше, ніж увійти в транспорт, люди поспішають хіба що залишити його. Тут діють ті ж правила. Допоможіть тим, хто цього потребує: вaгiтним, літнім людям, людям з обмеженими можливостями. І пропустіть тих, хто біжить як на пожeжу: може, у них і правда пожeжа. До того ж товпитися біля виходу – задоволення сумнівне, не варте зекономлених трьох хвилин.
Золоте правило ескалатора: стояти – справа, обходити – зліва.
Не претендуйте на чужий простір. У поїздках, особливо тривалих, пасажири часто відчувають брак місця: один підлокітник на два сидіння, розташовані близько крісла. Переконайтеся, що ви і ваші речі не заважають іншим пасажирам. Не витягуйте ноги, торкаючись попереду сидячих людей, не ставте багаж для своєї зручності між кріслами або під ногами у сусіда.
Газети і великі журнали прийнято тримати в складеному положенні, щоб не заважати іншим пасажирам.
Наскільки б цікавою не була книга, газета сусіда, його одяг або обличчя, задивлятися – непристойно.

З якими порушеннями правил поведінки в громадському транспорті найчастіше стикаєтеся ви? Як реагуєте на них: робите зауваження або віддаєте перевагу промовчати?

Пише - bbc-ccnn.com

Все буде Україна