«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

8 вагомих причин жувати сушену гвоздику

Корисні властивості гвоздики У кожному домі на кухні стоїть баночка з бруньками дерева гвоздики. А чи знаємо ми, що ця пряність внесена до трав’яної фармакопеї Британії? Можливо, варто поглянути на баночку зі спецією по-новому і скористатися корисними властивостями гвоздики?

Незвичайні на вигляд бруньки гвоздичного дерева славляться не лише пекучим смаком і пряним ароматом, але й своєю лікувальною дією. Цю спецію давно використовують в рецептах народної медицини для профілактики і навіть лікування деяких захворювань. Отже, про унікальні медичні властивості розкритих бутонів гвоздичного дерева Сізігіум читаємо в цій статті.

Хімічний склад запашної гвоздики

Лише один бутон, а яке розмаїття корисних речовин! Хімічний склад гвоздики надзвичайно великий. Її корисні властивості пояснюються високим вмістом вітамінів, мінералів і, звичайно ж, ефірної олії.

Вітаміни бутонів гвоздики: провітамін А (бета-каротин), вітаміни групи В (В1, В2, В3 або РР, В4, В6, В9), вітамін С (аскорбінова кислота), вітамін Е (токоферол) і вітамін К (філохінон). Гвоздика містить корисні мінерали: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Чималий вміст у ній омега-3 і омега-6 поліненасичених жирних кислот. 20% одної бруньки складає ефірна олія, що містить ароматичні речовини евгенол, каріофілен, іланг та ін.

Стільки ж в гвоздиці і дубильних речовин, а ще глікозидів і слизу. Якщо розглядати вміст білків, жирів і вуглеводів, то в гвоздиці протеїнів 6%, ліпідів 20%, вуглеводів близько 27%. Приблизно 30% пряності – це клітковина.

8 корисних властивостей гвоздики

Не дивно, що гвоздика є найпотужнішим лікарським засобом, ви тільки подивіться на її склад.

Дії гвоздики:

1. бактерицидна;

2. антигельмінтна (проти глистів);

3. протигрибкова (фунгіцидна);

4. знеболювальна;

5. спазмолітична;

6. ранозагоювальна;

7. полегшувальна (при метеоризмі);

8. антиканцерогенна.

Гвоздики бояться багато хвороботворних мікроорганізмів: наприклад, золотистий і білий стафілококи, дифтерійна паличка і навіть збудник сибірської виразки та ін. Запашна гвоздика пригнічує розмноження туберкульозної палички. Ефективно застосовувати гвоздику з метою профілактики грипу.

При вживанні гвоздики до їжі відбувається стимуляція вироблення травних соків, що корисно при гастриті зі зниженою кислотністю, зниженому апетиті. А ось при підвищеній кислотності та виразці шлунку застосування цього засобу протипоказано.

Гвоздику використовують при лікуванні запалення в товстому кишківнику (коліт), кишкових кольках, метеоризмі, захворюваннях прямої кишки, печінки.

Коли широко були поширені провізорські аптеки, готувалися спеціальні стоматологічні знеболювальні та бактерицидні засоби з евгенолом, що входять до складу запашної гвоздики.

Ці прянощі здатні зняти зубний біль, вона сприятливо впливає на ясна, застосовується при гінгівіті та пародонтиті. Сушені бутони гвоздики – прекрасна альтернатива жуйки, тому що вона нейтралізує шкідливі бактерії й усуває неприємний запах з рота.

Комплекс вітамінів групи В, який так необхідний нашій нервовій системі, можна отримувати з улюбленими прянощами.

Гвоздика за рахунок наявного в ній евгенолу ефективно бореться з ростом ракових клітин. Це підтвердили останні дослідження вчених у сфері антиканцерогенних засобів.

Дивно, але гвоздика володіє відразу двома протилежними діями: вона тонізує і знімає спазми. Вона здатна розслабити і привести в тонус одночасно. З одного боку, гвоздика може зняти спазм мускулатури шлунково-кишкового тракту, з іншого ж – тонізувати мускулатуру матки і підняти артеріальний тиск (тому гвоздика протипоказана людям з артеріальною гіпертензією). Все питання, як завжди, в дозуванні.

Рецепти

При проблемах порожнини рота, зубного болю, запаленні ясен, стоматиті, неприємному запаху з рота корисно жувати бутони гвоздикового дерева. Ці ж дії допоможуть запобігти ангіні на її початкових стадіях.

Для стимуляції травлення за 15 хвилин до їжі ретельно розжовують 1-2 бутони гвоздики з 1 чайною ложкою меду. Однак це протипоказано при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, а також підвищеному кров’яному тиску.

При гіпотонії також можна розжовувати кілька бутонів гвоздики, ефект буде не меншим, ніж від кофеїну.

Гвоздична олія ефективна при лікуванні гнійників і фурункулів. На фурункул наносять 1 краплю концентрованої ефірної олії. При проблемній шкірі приймають ванни з ефірною олією гвоздики.

Широко застосовують гвоздикову олію при артритах і артрозах. Вона сприяє зняттю болю і запалення. Для цього роблять масаж хворого суглоба розведеною ефірною олією гвоздики (на 1 столову ложку масажної олії 15 крапель ефірної олії гвоздики).

Існують поради народної медицини з приготування відварів з бруньок гвоздикового дерева. Однак лікарська цінність таких засобів буде невеликою, оскільки при термічній обробці руйнуються речовини, що входять до складу бруньок.

Як вибрати гвоздику

Ламкий, надто сухий бутон свідчить про відсутність ефірних олій. Коли якісну бруньку кидаєш у воду, вона плаває вертикально, ніжкою донизу або ж опускається на дно склянки. Якщо ж «гвоздика» лежить горизонтально на поверхні води, то ефірних олій в ній немає. Така гвоздика для лікувальних цілей непридатна.

За матеріалами

Все буде Україна