«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

9 грудня – День святого Георгія Побідоносця: що можна і не можна робити в цей день..

9 грудня в церкві відзначається День святого Георгія Побідоносця, а в народі – свято Юріїв день. Дізнайтеся про прикмети, історію та традиції свята Юріїв день, що можна і не можна робити 9 грудня.

У християнській традиції два рази в рік відзначають дні, присвячені пам’яті святого великомученика Георгія Побідоносця – 6 травня, Юрій Весняний – день стpати великомyченика і 9 грудня – це дата, присвячена річниці освячення Ярославом Мудрим храму на честь Георгія Побідоносця в Києві.

Це свято в народі також називають Єгорій Осінній, Осінній Юрїїв день (за старим календарем відзначався 26 листопада), Єгорій Зимовий, Юрій Холодний, Єгорій Хоробрий, Єгорій вовчий заступник або Єгоров день.

Християни здавна шанували Георгія Побідоносця як повелителя воїнів і хліборобів. І до сих пір Георгія вважають одним з найвідоміших святих у християнстві усього світу. У народі святий Георгій вважається також покровителем тварин, причому не тільки домашніх, але і диких, хижих – ведмедів і вовків. Святого Георгія часто називають покровителем вовків, називаючи їх відданими псами Єгорія Хороброго. Про святого Георгія і вовків складено чимало цікавих легенд.

Вважається, що на Юріїв день у вовків весілля і що вони до Різдва зграями ходять. За слов’янськими уявленнями святий Єгорій вовкам пащу відкриває і вони на кожну овечку нападають, а сам святий їздить верхи на вовку. Тому люди зверталися до святого з проханням захистити їх худобу від вовків.

9 грудня історія свята

Християни завжди дуже шанували великомученика Георгія. Народився він в ІІІ столітті в християнській родині в Каппадокії (територія сучасної Туреччини) і був вихований в традиціях віри і благочестя. Георгій був військовим, вірою і правдою служив імператорові Диоклетіану, але той був язичником.

Коли почалися гоніння на тих, хто сповідував християнство, Георгій відкрито заявив про своє віросповідання, за що і був підданий численним тортyрам і вбuтий. За переказами, він перед смepтю перехрестився перед статуєю Аполлона, після чого всі ідоли храму зруйнувалися.

Також перекази свідчать, що Георгій убuв змія, що спустошує землі Бейрута. Це вважається дивом, так як сталося вже після його смеpті. Саме тому Георгій Побідоносець зазвичай зображується доблесним воїном зі списом в руках, який перемагає змія або дракона, якому приносили в жеpтву молодих дівчат.

Так, Георгій з’явився під час жеpтвопринесення. Він велів змію ім’ям Божим підкоритися, а жителів міста закликав не боятися і увірувати в Ісуса Христа.

У Києві Ярославом Мудрим було закладено Георгіївську церкву і освячена вона митрополитом Іларіоном між +1051 і 1054 роками. День освячення Георгіївської церкви – 26 листопада – став великим святом: в легенді говориться, що Ярослав Мудрий «заповів по всій Русі творити свято святого Георгія». У народі свято отримало назву Юріїв день.

9 грудня Юріїв день: традиції

Юріїв день для наших предків був досить важливим святом: у цей день під час кріпосного права селяни мали можливість переходити від одного господаря до іншого. Але дана традиція була скасована Борисом Годуновим в кінці XVI століття. Напевно, багато хто з вас чули прислів’я «Ось тобі, бабусю, і Юріїв день», що позначає втрачені можливості.

Прийнято вважати, що для того, щоб жити в достатку і не мати боргів, то обов’язково потрібно позбутися від боргів або розплатитися за рахунками до свята Єгора Холодного (9 грудня).

Вирушаючи в далеку дорогу 9 грудня обов’язково слід відслужити молебень про сприятливе закінчення майбутньої подорожі.

Вважалося, що на Юрія зима повністю вступає в свої права: ” Юрій мостить, а Миколай цвяхи”. До 9 грудня наші пращури забивали вікна і оббивали двері повстю, щоб захистити свої хати від тріскучих морозів.

У цей день молилися Георгію з проханнями про захист домашнього господарства, про здоров’я і безпеку худоби, щоб хижаки не чіпали її.

Для захисту домашніх тварин селяни кидали жаринки у воду, а потім кілька штук заносили в сарай з худобою.

Прикмети на Юріїв день 9 грудня

Якщо до 9 грудня випало багато снігу, то до 6 травня (на свято Георгія весняного) все розтане і виросте нова трава.

Якщо на Юріїв день холодно або вдарив мороз, то зима обіцяє бути дуже суворою і довгою.

Почути вовче виття недалеко від будинку – до сильних морозів.

Іній на землі на Юріїв день – до хорошого урожаю.

Сильний вітер 9 грудня: чекайте тріскучих морозів.

Якщо на 9 грудня весь день мете заметіль, то буде раннє напування бджіл.

Без Юр’єва наказу і сірий (вовк) ситий не буде

На що вовк сірий, а й той за законом живе: що Єгорій скаже, на тому все й порішили.

Джерело

Все буде Україна