«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

''Боротьба триває!'' В ООН ухвалили історичну резолюцію щодо Криму (фото)

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН у четвер, 15 листопада, підтримав оновлений проект резолюції про захист прав людини на території тимчасово окупованого Криму.

Як повідомив у Twitter міністр закордонних справ України Павло Клімкін, резолюція ГА ООН містить положення про долю українських політв'язнів Кремля.

"Щоденна боротьба за їхнє звільнення триває. Міжнародна відповідальність за агресію, окупацію, порушення прав людини неминуча. Вдячний державам-членам ООН за незмінну солідарність з Україною", — написав дипломат.

Президент України Петро Порошенко також висловив подяку державам-членам ООН за незмінну солідарність з Україною, наголосивши, що боротьба за звільнення українських політв'язнів триває.

"Не дивлячись на запеклу протидію російської сторони, нову резолюцію із засудженням грубих порушень РФ як країною-окупантом прав людини в українському Криму, прийнято сьогодні Третім комітетом ГА ООН. Міжнародна відповідальність за агресію, окупацію, порушення прав людини неминуча", — заявив президент.

У резолюції, крім необхідності негайного звільнення українських громадян, зазначено, що з 2014 року російська влада застосовує тортури для отримання неправдивих свідчень під час політично мотивованих процесів.

Росію закликали створити і підтримувати безпечні умови для журналістів і співробітників ЗМІ, правозахисників і адвокатів захисту. Припинити практику примусу кримських жителів до служби в збройних або допоміжних силах Росії, припинити депортацію українських громадян із Криму за відмову від громадянства РФ і дискримінацію відносно жителів Криму.

Третій комітет Генасамблеї ООН закликав Москву забезпечити доступ міжнародних місій до всіх місць, де утримуються особи, позбавлені волі. Було засуджено встановлення на півострові законів РФ і висунуто вимогу дотримання міжнародного права й законів, які діяли в Криму до окупації.

Згідно з результатами голосування, українську резолюцію підтримали 67 держав, проти проголосували 26, а утрималися 82 делегата.

Проти голосували: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, РФ, Сербія, ПАР, Південний Судан, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

Джерело

Все буде Україна