«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Чергові маніпуляції": Україна відповіла на застереження Росії щодо кордону в Азовському морі

У російському МЗС закликали офіційний Київ "утриматися від будь-яких авантюр, спрямованих на одностороннє встановлення державного кордону в Азовському морі, який Росія не визнає". При цьому Росія відкинула звинувачення в агресивних і незаконних діях в Азовському морі і Керченській протоці, назвавши перевірки суден в Азово-Керченській акваторії "обґрунтованими і правомірними".

У відповідь українські дипломати назвали заяву МЗС РФ "маніпуляціями та вільним трактуванням" договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.

Можливість ескалації ВМС РФ у Чорному та Азовському морях. Чи може Україна протидіяти

"Ми вчергове спостерігаємо вільне читання і трактування з боку Росії норм двосторонніх і багатосторонніх угод. Жодне положення договору 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів", - заявили у МЗС України.

За даними українського дипломатичного відомства, Росія своїми надмірними інспекціями в Азовському морі перешкоджає свободі судноплавства, встановленій Конвенцією ООН з морського права та двосторонньою договірною базою.

"Україна продовжить захищати свої права в арбітражному провадженні щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці", - зауважили у МЗС.

Закрити Азовське море. До якого сценарію повернулася Росія
Азовське море. Новий фронт війни з Росією

Нагадаємо, що Рада національної безпеки і оборони України доручила уряду визначити координати серединної лінії між українськими і російськими внутрішніми водами в Азовському морі, Керченській протоці та Чорному морі.

19 листопада високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні анонсувала ухвалення конкретних заходів через "надмірні інспекції" РФ українських та європейських суден в Азовському морі.

З квітня 2018 року Росія почала влаштовувати провокації в Азовському морі, затримуючи для необґрунтованих перевірок судна, що прямують в порти Бердянська і Маріуполя під час їхнього проходу через Керченську протоку.

При цьому агресивні дії російської сторони суперечать міжнародному договору, згідно з яким Азовське море є водами внутрішнього користування як для України, так і для РФ, і його можуть вільно використовувати обидві країни.

У зв'язку з цим Україна веде переговори з ЄС і США про запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Крім того, РНБО затвердила комплекс заходів щодо захисту національних інтересів в акваторії Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

Джерело

Все буде Україна