«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Дорофєєв день 18 червня: чого категорично не можна робити

Людям варто прислухатися до перевірених порад

На понеділок, 18 червня, припадає народне свято "Дорофєєв день". Православная церква в цей день вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського.

У народі вірили, що наставав час, коли не можна було відкладати домашні справи, а краще швидше їх закінчувати. Про це повідомляють ЗМІ. Інші назви свята: "День Волхва-Дорофея", "День сон-трави", "Ніч сон-трави", "Горобині ночі". З Дорофєєва дня ночі стають найкоротшими у році. Назви "День/ніч сон-трави" свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

Дорофей народився в 255 році в Антіохії. Служив єпископом у фінікійському місті Тир. У період гоніння на християн при імператорі Діоклетіані переховувався від язичників у Варні. Повернутися до Тиру єпископ зміг лише після того, як на трон зійшов імператор Костянтин, який видав Міланський едикт. Із приходом до влади Флавія Юліана, більш відомого як Відступник, відновилися гоніння.

Дорофей не зміг врятуватися. Незважаючи на старість, його піддали мукам і вбили. На Русі вважалося, що з Дорофія розпочинаються "горобині" ночі, такі ж маленькі і швидкі, як ця пташка. Вони тривають 7-8 годин на добу. Згідно з народним повір'ям, святий Дорофей управляє снами. Якщо наснилося щось тривожне, недобре, треба попросити допомоги у святого. Він обов'язково розгадає, заспокоїть і підкаже, що робити, щоб відвести біду. Також у цей день розквітає сон-трава, або простріл.

У відповідності зі своєю назвою ця трава навіває сон, а сплячим показує їх майбутнє життя. Існувала приказка: "Не мудріше сон на Дорофея, да віщий". Говорили, що щастя приходить уві сні у вигляді червоної дівиці або доброго молодця, а біда обертається бабою з ковінькою. Жовті та блакитні квіти сон-трави розпускаються по ночах. Збирати її просто так не можна — потрібно знати спеціальні замовляння.

Спостерігали у цей день і за різними прикметами. Якщо Дорофей видавався теплим ясним — чекали, що зерно вродить велике. Якщо ж у цей день на огірках бачили багато пустоцвіту, то потрібно було зробити спеціальний обряд.

Приказки та прикмети:

- Вранці відчувається різкий запах трави – до дощу. - Багато роси – до великого врожаю.

- Туман стелиться по воді, значить грибів буде багато.

- Якщо всі бур'яни виполоти вранці на Дорофея, то вони більше не з'являться.

- Якщо у цей день погода хороша, значить буде добрий врожай зерна.

- Безліч павуків віщують спеку, а дятел, що стукає - дощі.

- У Дорофєєв день сняться пророчі сни.

Джерело

Все буде Україна