«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Ганьба і шлях в нікуди!" Порошенко закликав Польщу обєднатися

Протистояння між Україною і Польщею послаблює обидві країни перед обличчям російської агресії і необхідно знайти шлях до примирення, незважаючи на різне трактування історичних подій.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час відкриття в польському селі Сагринь Меморіалу пам'яті вбитих українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" і підрозділів Армії Крайової в 1944 році, повідомляє прес-служба глави держави.

"Я переконаний, що і в польському, і в українському суспільстві є достатньо мудрості, аби зрозуміти, що будь-яке протистояння між нами точно послаблює нас, послаблює саме тоді, коли перед обома нашими країнами повстала спільна загроза зі Сходу", - сказав він.

В акції взяли участь близько 2 тисяч осіб, серед яких українці з західних областей і представники діаспори. Пам'ятник в Сагрині був відкритий з нагоди 74-ї річниці трагедії, в якій, за різними оцінками, загинули від 800 до 1200 чоловік.

"Понад сім десятків років тому українці Сагрині і навколишніх сіл стали жертвою брутальної збройної акції, яку вчинили проти мирних мешканців окремі підрозділи польського підпілля. Сьогодні ми тут, щоб нашою спільною молитвою вшанувати пам’ять сотень дітей, жінок, чоловіків, людей старшого віку, які загинули тільки за те, що вони називали себе українцями, за те, що вони ходили до іншої церкви", - заявив президент.

Глава держави також згадав поляків, які загинули під час Волинської трагедії.

"Є в нашій історії, і ми маємо це визнати, і печальні сторінки. Поруч зі спільними перемогами, поруч з нашою дружбою та братерством, найболючішою травмою залишається братовбивчий польсько-український збройний конфлікт... Хочу наголосити, що ми глибоко шануємо пам'ять представників польського народу, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині у 1943-1944 роках", - підкреслив він.

При цьому Порошенко заявив про неприпустимість політичних спекуляцій на цій темі.

"Мірятися пролитою кров'ю наших народів і здобувати на трагедії політичні дивіденди – це ганебно і неприйнятно. Це шлях в нікуди. На мою думку, це зрада памяті про невинні жертви нашої спільної трагедії", - зазначив він.

Президент Польщі Анджей Дуда в Луцьку під час заходів, присвячених Волинській трагедії, заявив, що Польща буде великим другом України.

Джерело

Все буде Україна