«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Газ, комуналки і банки: які сюрпризи зовсім скоро чекають українців

В Україну 6 вересня приїздить місія МВФ. Кабмін разом з експертами Фонду обговорять подальші кроки в рамках підписаної програми співпраці, приймуть остаточне рішення, наскільки підвищити тариф на газ. Від результатів переговорів залежить доля наступного траншу і фінансова стабільність країни.

Газове питання і не тільки

Україна, крім перегляду тарифу на газ, не виконала цілу низку інших зобов'язань. Так, у підписаному меморандумі влада погодилася, наприклад, ввести абонплату на газ і опалення та зареєструвати в парламенті законопроект про обіг земель.

Всі ці вимоги, пояснює OBOZREVATEL наближене до переговорного процесу джерело, залишаються актуальними. Але щоб отримати транш, у першу чергу необхідно підвищити тариф на газ. "У нас були три ключові вимоги: щодо Антикорупційному суду, щодо збалансування бюджету і щодо газу. Підвищувати мінімальну зарплату до 4200 не стали, Мінфін зараз чітко контролює витрати. Антикорупційний суд - питання вирішене. Зараз питання лише щодо газу", - розповів співрозмовник Напередодні виборів уряд найменше зацікавлений ​​у підвищенні тарифів.

Щойно подорожчає газ, виростуть ціни на опалення і гарячу воду. Фактично це призведе до різкого подорожчання всієї комуналки. Як заявив постійний представник МВФ в Україні Йост Люнгман, на запрошення української сторони з 6 по 19 вересня у Києві перебуватиме місія Фонду.

"За зверненням української влади, місія Міжнародного валютного фонду відвідає Київ у період з 6 по 19 вересня 2018 року для обговорення останніх економічних подій та економічної політики. Місія також обговорить наступні кроки, включаючи фінансову допомогу від МВФ на підтримку політики, спрямованої на збереження макроекономічної стабільності", - йдеться на офіційному сайті Фонду.

Під час візиту Кабінет міністрів погодить остаточний варіант ціни на газ і також обговорить, які ще кроки необхідно зробити "для зміцнення економічного зростання". Рекомендації місії відобразять в оновленому варіанті меморандуму.

"Рекомендації завжди одні й ті самі. Це реформа в енергетичному секторі, приватизація, боротьба з корупцією, реформа системи управління державними фінансами, покращення ситуації у фінансовому секторі, відкриття ринку землі", - пояснює наближений до переговорів співрозмовник.

Наразі йдеться про те, щоб підвищити вартість блакитного палива до 10,5 грн за кубометр (зараз 6,95 грн). На такий варіант нібито погоджуються в уряді. Проте у Фонді наполягають на імпортному паритеті. І якщо перерахувати ціну з узгодженою в минулому меморандумі формулою, виявиться, що українці повинні з жовтня купувати газ за ціною 11,4 грн за куб.

У розпорядженні OBOZREVATEL потрапили попередні розрахунки нових тарифів. Так, як видно з презентації, згідно з імпортним паритетом, блакитне паливо має подорожчати для простих українців на 65%. Щоправда, українська сторона з таким варіантом не згодна. Аргумент МВФ: на імпортний паритет вже дали згоду в березні 2017-го (про це йдеться у підписаному президентом і прем'єром меморандумі). Водночас уряд наполягає: обсяги видобутку дешевшого українського газу зростають, а розцінки для промисловості нижчі за 11 грн за куб.

"В першу чергу МВФ наполягає на тому, щоб не було різниці між цінами для побутових і промислових споживачів. Ця різниця дає можливість перепродувати газ для населення, створює корупційні ризики", - розповідають наближені до переговорного процесу джерела. Тариф у 10,5 грн за кубометр покриє різницю між цінами для промисловості і населення, але не "дотягнеться" до рівня імпортного паритету.

Які ще "рекомендації" можуть включити до нового меморандуму

Національний банк, як заявив під час відкритого круглого столу заступник голови Олег Чурій, очікує наступного кредитного траншу вже цієї осені. Це відкриє можливість також отримати фінансування від ЄБРР, Світового банку, ЄС. Такі очікування також включили до прогнозу економічної ситуації в країні. А для цього необхідно не тільки підвищити тариф на газ, але і скласти текст наступного меморандуму.

Ринок землі. Експерти Міжнародного валютного фонду вже кілька років наполягають на тому, що українцям необхідно дозволити продавати землю сільськогосподарського призначення. Зараз діє мораторій, який, згідно з рішенням Європейського суду з прав людини, порушує права землевласників. У МВФ впевнені: якщо відкрити ринок - це спровокує зростання цін на землю і дасть поштовх для розвитку сільськогосподарської сфери. Водночас серед українців думки про те, чи можна продавати землю, розходяться. Головне побоювання - ресурси можуть за низькими цінами швидко скупити. В результаті земля буде сконцентрована в руках кількох бізнесменів. Щоправда, якщо відкрити ринок землі з певними обмеженнями: встановити максимальну площу, яку можна купити, дати першочергове право купівлі громадянам України і тощо, ці ризики можна мінімізувати.

Енергетичний сектор. Україна вже пообіцяла розділити тарифи на газ та опалення на дві складових. Більше того, такі нововведення прописані у прийнятих законах. Але як розповіли в Національній комісії у сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) тариф на блакитне паливо розділять на дві складових, швидше за все, через півтора року. "Питання плати за потужність (в народі - абонплати) вже вирішене законом. На перехідний період - до кінця 2019 - у нас не буде плати за потужність. До цього року ми доопрацюємо методику разом із Енергетичним Співтовариством. Можливо, це буде тариф зі змінною частиною, яка залежатиме від обсягів, і постійною - залежатиме від потужності", - розповіла OBOZREVATEL глава НКРЕКП Оксана Кривенко.

Крім того, також доведеться розділити на дві складові тариф на опалення. Друга частина - на утримання інфраструктури - сплачуватиметься круглий рік. Тобто навіть влітку, коли батареї холодні, за опалення доведеться платити. Щоправда, йдеться про суму близько 100 грн на місяць. Ще важливіші рекомендації в енергетичному секторі - повноцінний запуск ринку газу. А це означає амбандінг (добровільний поділ активів) "Нафтогазу", перехід на біржове формування цін.

Фінансовий сектор. Крім посилення контролю над банками і послаблення адміністративних обмежень на валютному ринку, Україна також, відповідно до рекомендацій МВФ, має поступово збільшити гарантовану суму вкладу. За чинними правилами після закриття банку українець має право отримати компенсацію свого депозиту в розмірі до 200 тис. грн зі спеціального фонду. Якщо вклад був, наприклад, розміром в 1 млн грн, то інші 800 тис. просто "згорять".

У МВФ рекомендують поступово збільшити гарантовану суму. Крім того, експерти радять зменшити частку "поганих кредитів", створивши умови, за яких банки зможуть легко стягнути майно у тих, хто прострочив борг. З іншого боку, необхідно також посилити контроль над клієнтами і не давати в борг тим, хто вже порушував платіжну дисципліну і вліз у боргову яму.

"Має також бути забезпечений додатковий прогрес в інших відтермінованих заходах, необхідних для досягнення поставлених програмою цілей, включаючи заходи в енергетичному і податково-бюджетному секторах", - йдеться в заяві офіційного представника МВФ в Україні.

Джерело

Все буде Україна