«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Голодні бунти шахтарів добивають ОРДЛО. В деяких шахтах зарплату не виплачують по 2,5 роки

Крапку в історії з окупацією окремих територій Луганської та Донецької областей можуть поставити місцеві жителі, які ще в 2014 році радісно зустрічали російські танки на українській землі. Кремлівська пропаганда обіцяла їм рай в окремо взятих самопроголошених республіках «ЛНР» і «ДНР», а на ділі влаштувала пекло за всіма законами військового часу: терор, арешти, вбивства, безправ'я, безробіття, злидні.
Заклики на мітинг в соцмережах ОРДЛО

Всі ми пам'ятаємо байки про те, як Донбас годує Україну. На ділі ж виявилося, що практично всі роки незалежності шахти Луганської та Донецької областей були збитковими і працювали виключно за рахунок дотацій українського уряду. Зокрема, в 2013 році сума дотацій склала близько 12 млрд грн. ($ 1,5 млрд). Київ шахти не закривав, так як багато хто з них були містоутворюючими, на них працювало майже 150 тис. Осіб, іншої роботи в регіоні практично не було. Але все змінилося після окупації Росією окремих територій Луганської та Донецької областей - ні Москві, ні керівництву «ЛНР» і «ДНР» збиткові шахти не потрібні.

Бунти в ОРДЛО

Стало відомо, що шахтарі, які змушені підкорятися терору «ЛНР» і «ДНР», почали масово страйкувати через невиплати зарплат і планів влади закрити велику частину підприємств при тому, що з 2014 року вже закрито близько 30-40% шахт. На початку травня 50 шахтарів шахти «Никанор-Нова» на території «ЛНР» провели цілий тиждень під землею. Їм заборгували зарплату за 22 місяці, сума боргу склала майже 200 млн руб. при тому, що шахта вважається відносно невеликий - зокрема, на шахті «Білоріченська» борги із зарплати перевищили позначку в 140 млн російських рублів (і без того мають цінність туалетного паперу - будь-які заощадження жителі окупованих територій зберігають тільки в гривні і доларі) всього за 3,5 місяці. Посилює ситуацію те, що шахта «Никанор-Нова» є містоутворюючим підприємством Зоринська з населенням 7 тис. Осіб, а також забезпечує місто водою - якщо не буде її, значить, не буде ні роботи у місцевих жителів, ні води. Зубожілий Зоринськ, зрозуміло, такий не один.


Заклики на мітинг в соцмережах ОРДЛО

5 червня почалася страйк на шахті «Комсомольська», яка є однією з найбільших на території «ЛНР». 126 гірників провели тиждень під землею і домоглися-таки того, що їм виплатили частину грошей. Після початку страйку на «Комсомольській» шахтарів інших шахт, зокрема, Білоріченською, Вахрушева, Фрунзе, кілька днів не пускали на роботу, побоюючись протестів - там теж величезні борги по зарплатам.На шести шахтах в місті Красний Луч гірники не отримували зарплати по 2,5 роки.

 

Бунти в ОРДЛО

Насправді, в «ЛНР» шахтарі страйкують вже майже два місяці, але тільки зараз стала з'являтися хоч якась інформація. Ніхто не хоче чути про проблеми шахтарів - ні керівництво шахт, ні глави «ЛНР» і «ДНР», ні Москва. Борги по зарплатах гірників переступили позначку в МІЛЬЯРД рублів ($ 15 млн). Для злиденній Орлоя, де рівень життя знаходиться приблизно поруч з Сомалі - це астрономічна сума. Перший час заборгованість за місяць-другий створювалася штучно для того, щоб шахтарі не поїхали в Україну або Росію після початку військового конфлікту. Але потім через відсутність дотацій і падіння попиту і цін на вугілля шахтам стало банально нічим платити зарплати ...

За словами голови профспілки шахтарів Донбасу Олександра Васьковского, в найближчі дні страйку можуть початися на інших шахтах. Протести підуть по наростаючій, як тільки шахтарі зрозуміють, що страйк - це їх ЄДИНИЙ шанс вибити борги по зарплатах. На деяких підприємствах керівництву вдалося придушити протести, часто з використанням зброї. На шахти приїжджали озброєні банди росіян, які погрожували як самим шахтарям, так і їх сім'ям розправою. Шахтарів в «ЛНР» і «ДНР» залякували показовими каральними операціями - звичайна справа для сучасної РФ.
Заклики на мітинг в соцмережах ОРДЛО

Домовитися з страйкуючими намагався глава уряду «ЛНР» Козлов, але йому довелося ретируватися під крики «Ганьба керівництву ЛНР!» У червні в Алчевську з гірниками почали працювати сили республіканського МГБ, багатьох протестувальників затримали, навіть відключали соцмережа «ВКонтакте», де гірники обмінювалися інформацією. Був заблокований сайт «Російська весна», який ще з 2014 року активно підтримував сепаратистів на сході України.

Через падіння цін на енергоносії і блокади з боку України під загрозою повного закриття опинилися практично всі шахти. Колись вугільна контрабанда йшла на Новолипецьк, але лондонському олігархові Усманову виявилося важливішим зберегти обличчя, ніж допомагати сумнівним завоюванням Путіна. Незабаром буде повністю закрита шахта «19 партз'їзду» в селищі Юр'ївка, шахтоуправління «Луганське» в селищі Ювілейне, шахта «Партиaзанська» в Антрациті і їм. Дзержинського в Ровеньках. У маріонеткової ДНР також стартує активну закриття підприємств - залишаться працювати лише вісім, але чи надовго.

Бунти в ОРДЛО

 

За різними оцінками на території ОРДЛО знищено 70% підприємств з тих, що існували до війни. Закриваються не тільки шахти, а й інфраструктура регіону, а також вся соціальна сфера.

Зовсім скоро безробіття і злидні поставлять крапку в історії самопроголошених республік «ЛНР» і «ДНР». Набагато швидше, ніж про це домовляться політики.

Все буде Україна