«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Гордон: Вони не охре**ли, випадково, голосувати за закриття телеканалів у вільній країні?

Українська влада намагається зробити редакційну політику деяких телеканалів лояльнішою, тому й ініціювала постанову про введення санкцій проти них, уважає журналіст Дмитро Гордон.

Журналіст Дмитро Гордон вважає, що українська влада не має права вводити санкції проти телеканалів тільки тому, що їхня редакційна політика не подобається. Таку думку 14 жовтня він висловив в ефірі телеканала “112 Україна”, коментуючи відповідну ініціативу народних депутатів.

“Чи подобається мені, коли в газетах, на сайтах або каналах з’являються люди, що городять відверто ватну, проросійську, проагресорську нісенітницю? Чи подобається це мені як патріоту країни, людині, яка добре розуміє, що відбувається? Ні, це викликає у мене огиду, роздратування і нерозуміння. Але я пересилюю себе. Тому що я – абсолютно демократична людина і розумію, що головне надбання України – це свобода слова. Мені не подобається багато осіб, які з’являються на телеканалах, – і на “112 Україна”, і на NewsOne, і на “1+1”, і на “Інтері”. Останнім часом їх стало більше, і вони мені огидні. Це особи з явними ознаками проросійського реваншу у своїх думках і поглядах. Але, люди, це демократія і свобода слова”, – зазначив журналіст.

Він підкреслив: висловлювання різних думок – це ознака демократичного суспільства, до того ж в Україні досі багато громадян із проросійськими поглядами.

“Ось я зараз сиджу у вас і говорю, що думаю, а вони кажуть, що думають вони. Що, ви вважаєте, що серед моїх друзів-українців мало тих, у кого абсолютно ватні погляди? І мені не вдається їх переконати! Незважаючи на те, що величезна кількість таких людей відвалилася з Кримом і Донбасом, їх, як і раніше, багато в Україні. І що більше невдач у сьогоднішньої влади, то більше буде з’являтися таких людей, то більше вони будуть піднімати голову. Переконуйте їх економічними успіхами, виховуйте любов до України перемогами країни, але всього цього немає”, – обурився Гордон.

Він сказав, що здивувався, коли побачив прізвища колишніх журналістів, зокрема Мустафи Найєма та Світлани Заліщук із Блоку Петра Порошенка і Тетяни Чорновол із “Народного фронту”, під постановою про введення санкцій проти телеканалів “112 Україна” і NewsOne.

“Мені, повторюся, багато чого не подобається. Іноді на телеканалах я бачу таких огидних осіб, які такі ватні промови виголошують… Але! У мене є пульт, я перемикаю. Як говорив [сатирик] Михайло Михайлович Жванецький, чим гарний запах із рота? Не подобається – відійди. Якщо тобі не подобається хтось на телеканалі – відійди. Якщо тільки він, підкреслюю, не закликає до насильницького повалення ладу, до введення [президентом РФ Володимиром] Путіним військ в Україну тощо. Але журналісти не мають брати участі в цьому. Я, наприклад, не можу собі уявити, що я, журналіст, буду скаржитися кудись або вимагати закриття якихось засобів масової інформації. Це суперечить професійній етиці!” – переконаний Гордон.

Він запропонував “112 Україна” і NewsOne не запрошувати в ефір депутатів, які підтримали постанову. Ведучі заперечили, що тоді на цих телеканалах не буде подано погляду Блоку Петра Порошенка, “Народного фронту”, Радикальної партії і “Батьківщини”.

“Якби завтра хтось зажадав закрити сайт “ГОРДОН”, по-перше, його ніколи не було б на сторінках нашого видання, по-друге, він пошкодував би про свою ініціативу. Я б його вже не відпустив. Тому я вам раджу зробити те саме. Вони не охреніли, випадково, голосувати за закриття телеканалів у вільній країні?” – заявив журналіст.

Гордон переконаний, що з допомогою цієї постанови українська влада хоче зробити редакційну політику “112 Україна” і NewsOne лояльнішою, але до закриття телеканалів справа не дійде. Журналіст нагадав, що навіть стара влада, яку не вважали демократичною, не дозволяла собі таких кроків.

“За [президента Віктора] Януковича, душителя гласності і демократії, такі папери з’явитися не могли. І це тривожний сигнал. Уже як Найєм кусав Януковича, але він не додумався нічого з Мустафою зробити або закрити “Українську правду”… Телеканалів тоді не закривали. Або згадаймо “5 канал”, що належить [нинішньому президенту Петрові] Порошенку, і Помаранчеву революцію. “5 канал” зробив ту революцію! Фактично цілодобово він у прямому ефірі показував, як люди встановлюють намети, як сходяться у центр Києва протестувальники, цитував [опозиційні] промови… [Тодішній] президент [Леонід] Кучма не додумався ж закрити цей канал! А здавалося б: клац рубильник – і ні виступів, ні кадрів Майдану, а отже, немає людей (інтернет тоді ще не був розвинений). Це свідчить про те, що Кучма не був диктатором і що він сам пройшов цей шлях [зі своїм каналом]. Як же сьогодні навіть думки можна допускати про закриття ЗМІ?” – резюмував журналіст.

Джерело

Все буде Україна