«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Гундяєв в шоці! В Мінкульті зробили заяву щодо Києво-Печерської та Почачаївської лавр.

Долю Києво-Печерської і Почаївської лавр, які є власністю держави, може вирішувати тільки Кабінет Міністрів України.

Про це в інтерв’ю “Главкому” заявив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш. Він зазначив, що нижню частину Києво-Печерської і Почаївську лавру на 50 років передали в оренду Українській православній церкві Московського патріархату.

“Й оскільки держава надала оренду, то вирішувати її подальшу долю – прерогатива державних органів”, – заявив Юраш. 

Чиновник підкреслив, що якщо стане відомо, що під час передання лавр в оренду були якісь порушення, це може стати підставою для перегляду договору. Юраш додав, що вселенський патріарх не може відмовити Україні в наданні томосу про автокефалію, тому що це буде означати “дипломатичну поразку” Константинополя.

У липні патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що після надання автокефалії Києво-Печерська і Почаївська лаври перейдуть від Московського патріархату національній церкві.

17 вересня він повідомив, що рішення про томос може бути ухвалено на Синоді Константинопольської церкви 9–11 жовтня. Автокефалії Українській православній церкві хочуть у Київському патріархаті, у Московському, навпаки, проти.

Настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив про погрози захоплення Лаври 14 жовтня і застеріг українців від таких дій. Намісник Почаївської лаври, представник УПЦ МП митрополит Володимир також заявив про погрози з боку “онуків Леніна”.

Джерело

Все буде Україна