«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Як компенсувати невикористану відпустку: поради юристів

Як компенсувати невикористану відпустку: поради юристів

Українці, що працюють, мають право на компенсацію невикористаної відпустки. Він не “згорає” і повинен бути компенсований грошима за все накопичилися дні. Відповідні норми закріплені в Кодексі законів про працю та Закону про відпустки.

Закон дозволяє використовувати накопичені дні протягом наступних 12 місяців. Ці накопичені дні не можна списати, а компенсувати грошима закон дозволяє лише у випадках: звільнення працівника, переведення на інше підприємство, заміни щорічної відпустки грошовою компенсацією, після смерті працівника – компенсацією спадкоємцям. Коли співробітник з року в рік не бере відпустку, ці дні не згорають, а постійно накопичуються.

При цьому працівнику можуть підвищувати зарплату, проводити індексацію і т.п., а потім при звільненні підприємству доведеться виплатити всю суму відпускних, виходячи з останньої актуальної для розрахунку зарплати.

Щоб отримати компенсацію, працівник (або його спадкоємець) повинен подати заяву в довільній формі, де вказати підставу для отримання компенсації (звільнення, переведення на інше місце роботи, заміна частини щорічної відпустки, смерть працівника). На підставі заяви видається наказ про виплату грошової компенсації. При цьому особам до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Джерело

Все буде Україна