«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Як поміняються правила прописки в Україні!

Процес прописки і виписки хочуть полегшити, але за неправдиву інформацію загрожують штрафи.

Незабаром в Україні можуть помінятися правила реєстрації місця проживання. У Верховній Раді зареєстрували проект закону № 9218 «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», який радикально змінює саму суть адресному реєстрації. Першу версію документа чиновники показали ще в квітні цього року. І хоча з тих пір його кілька видозмінили, автори декларують перед собою все ту ж мету – полегшити процес прописки і виписки з житла. А заодно – зібрати побільше даних про українців, – передає ubr.ua.

Нинішню процедуру складно назвати доброзичливою. Як розповіла UBR.ua юрист ЮК «ВОЛХВ» Олександра Чигрина, щоб поставити штамп в паспорті, українцям доводиться збирати від 3-х до 5-ти різних документів, які потім слід віднести до органу реєстрації або районний центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Часто не обходиться без черг і нервів.

Побороти всі ці неприємності і покликаний документ. Втім, і в ньому не обійшлося без спірних моментів. Ключове ноу-хау проекту – розрекламований декларативний принцип. Для того щоб зареєструвати місце проживання необхідно буде лише подати заяву.

Для цього достатньо відвідати будь-який орган реєстрації / ЦНАП. Або зовсім заповнити папір в електронному вигляді на сайті або відправити поштою. Перевіряти достовірність даних без вагомої на те причини не стануть. З одного боку, свобода, з іншого – ризики.

Боротися з останніми будуть штрафами, причому, аж ніяк не драконівськими. Вся відповідальність за подачу недостовірних даних ляже на плечі самих заявників.

Якщо з’ясується, що людина навмисне вказав неправильну адресу, йому загрожує штраф у розмірі 850-1700 грн. А при повторному порушенні 1700-3400 грн. Хоча це далеко не єдиний спосіб захисту від підробки. А в ряді випадків чиновники зможуть попросити прописаного підтвердити своє проживання за місцем реєстрації:

За заявою власника квартири або іншого зареєстрованого в ній людини про те, що особа, яка зареєструвала місце проживання не проживає в ній. За зверненням одного з батьків про те, що дитина не проживає за місцем реєстрації.

За зверненням влади, які отримали документально підтверджену інформацію про те, що особа не проживає в житло. При вступі до школи – якщо керівництво останньої попросить підтвердити проживання дитини на «обслуговується» території. У разі подання скарги на рішення про анулювання реєстраційних дій.

Якщо інформація, що міститься в реєстрі терробщіни (їх повинні будуть створити до 1 січня 2020 року), вказує на те, що в квартирі зареєстровані більше трьох сімей.

За матеріалами

Все буде Україна