«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Як українців розводять на квартирах: сповідь ріелтора

Часто такі пошуки закінчуються втратою коштів та нервів

Винайняти квартиру, та ще й за гарну ціну справа не проста. Коли тижнями ходиш на перегляди і нічого не вдається виняйняти, втрачаєш будь-яку надію. Тут на допомогу і приходять "чорні рієлтори". Нерідко вони працюють в змові з господарем і можуть здавати одну і ту ж квартиру хоч щотижня.

Як не потрапити на гачок таких недобросовісних "бізнесменів", розповів колишній агент з нерухомості, - пише "kp.ua".

Часто такі справи закінчуються втратою коштів та нервів, а господарі лише руками розводять, мовляв "требу було уважніше читати договір".

Світлана (ім'я змінено на прохання співрозмовника - Ред) працювала в агентстві нерухомості 5 років.

Її завданням було шукати в інтернеті квартири та пропонувати потенційни орендарям.

Якщо варіант влаштовував - укладали договір на оплату агентських послуг і відправляла квартиронаймачів на перегляд. Далі ніхто не ніс відповідальності за те, чи вселилась людина, чи ні.

"За певну суму ми шукали інформацію про житло. Ходовими були дві схеми. Перша - приїжджайте в офіс і за 600 гривень я знайду в Інтернеті вам варіант житла. А далі - вселитеся ви чи ні - не мої турботи", - говорить жінка.

Тобто, за що платить кліжнт, він повинен був зрозуміти із договору.

"Але найчастіше люди вривалися до нас в офіс з квадратними очима і сумками в руках - ось гроші, дайте терміново квартиру. Загалом, не один раз до нас приїжджала поліція. Говорили, що ми лохотрон, людей дуримо. А потім читали наш договір - там все чисто. Великими літерами прописано - інформаційне агентство" , - додала Світлана.
Друга схема - дистанційна. Клієнтам продавали доступ до платних баз оренди житла на кілька годин. А вони вже самі зв'язувалися з господарями.

І в цьому випадку також ніхто не несе відповідальності а господарів і чи вдастся винайняти житло.

Фірми-одноденки

Вони можуть запропонувати Вам внести передоплату - 50% від вартості квартири за послуги посередника (мінімум 4 тисячі гривень), при вас зателефонувати "господареві", домовитися про зустріч і відправити Вас на перегляд житла. Коли Ви приїдете на місце, швидше за все виявиться, що ніякої квартири не існує. А офіс, де вас обдурили, вже закритий.

Або, наприклад, запросити в офіс, показати в інтернеті фотографії добре укомплектованої квартири за низькою ціною, розповісти красиву історію про те, що господар чудесного житла живе за кордоном, в грошах не потребує - тому так дешево. Хоче скоріше здати, щоб за квартирою доглядали.

Нерідко господарі квартир та ріелтори у змові.

Буває і таке, що клієнти успішно вселяються у квартиру, платять за два місяці наперед, а через пару тижнів господар просить їх залишити помешкання. І нічого не доведеш, договори підписані не через нотаріусів, добитися у такому випадку чогось вкрай не просто.

Нагадаємо, українцям розповіли, як зміняться цінина нерухомість після виборів.

Джерело
 

Все буде Україна