«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

''Якщо б я була премєром України'': Меркель запропонувала три важливі реформи

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка 1 листопада прилетіла до Києва, пріоритетними реформами в Україні назвала боротьбу з корупцією, децентралізацію та приватизацію.

Про це вона розповіла під час зустрічі зі студентами в Київському національному університеті імені Шевченка, яка транслювалася "Радіо Свобода". Меркель запитали, які три найважливіші реформи вона б ввела, якби була прем'єр-міністром України. Канцлер Німеччини наголосила, що спершу потрібно ознайомитися із ситуацією докладніше.

"Якби я була прем'єр-міністром України... думаю, досить важливо, щоб вводилися правильні та болючі реформи", - зазначила вона.

"Перша реформа - це механізм боротьби з корупцією. Я вважаю це однією з найскладніших проблем, що не вирішується за один день. Тут потрібно багато чого зробити за допомогою міжнародних експертів, які мають досвід", - сказала Меркель.

Другою реформою вона назвала децентралізацію.

"Не все можна в Україні вирішувати з Києва. Україна - це величезна країна. Необхідно передати відповідальність мерам, громадам і також дати можливість збирати податки, щоб була конкуренція між регіонами, щоб можна було бачити, хто працює добре, хто погано, кого переобрати, кого зняти", - продовжила Меркель.

Третя реформа - приватизація - також важлива, але, за словами Меркель, "це не панацея".

"Необхідно створити законодавчу основу для приватизації, оскільки я думаю, що є досить багато державних підприємств в Україні. Вони тенденційно ще недостатньо ефективні", - зазначила вона.

Крім того, канцлер нагадала про програму Міжнародного валютного фонду і реформу цін на енергоносії. "Не можна тривалий час жити на основі субсидій для всіх", - сказала Меркель.

Джерело

Все буде Україна