«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ігри зі смертю заради селфі: чому серед українських підлітків шириться "зачепінг"

Від початку року через небезпечні забави на дахах потягів електрострумом травмувалися 22 особи – повернутися до звичного життя після такої травми немає шансів

Ігри зі смертю: заради гострих відчуттів підлітки, ризикуючи життям, видираються на електропотяги. Розплата за кілька зроблених селфі – унаслідок удару струмом або ж від падіння на швидкості – каліцтво. Наслідки можуть бути й набагато трагічнішими – смерть. Покарати малолітніх екстремалів за такі розваги поліція не може – лише батьків. Ідеться про штрафи, але вони мізерні. Чому щороку кількість жертв так званого зачепінгу лише зростає?

Заради екстриму підлітки-"зачепери" готові на усе. Без страху лізуть кататися на дах електрички. Усе заради селфі. Через кілька хвилин це відео юні екстремали викладуть в YouTube. Якщо виживуть.

Липень. Залізнична станція Київ-Волинський. Дах електрички, на який виліз "зачепер" – вибухнув. Від удару струму хлопця відкинуло на колію. Опіки уразили 50% тіла підлітка. В "Укрзалізниці" розповідають: щороку кількість "зачеперів" зростає. Наводять сумну статистику по всій країні: від початку року через небезпечні забави на дахах потягів електрострумом травмувалися 22 особи. З них троє підлітків – загинули.

"Хтось отримує тисячі лайків за це відео, яке небезпечне для життя. А хтось отримує декілька десятків вінків на цвинтар", – обурюється директор департаменту охорони праці та промислової безпеки ПАТ "Укрзалізниця" Валерій Сусленко.

Повернутися до звичного життя після такої травми немає шансів, адже струм проходить по всіх судинах і органах, кажуть фахівці. Найбільше вражає мозок. В контактній мережі електропотяга 27,5 тис. вольт, і напруга діє не лише при торканні. Може вдарити електричною дугою, якщо підійти ближче, ніж на 2 м.

"На станції "Святошино" хлопець 18-ти років травмувався. У нього все обгоріло, як то кажуть, чоловічі всі органи. А він перш за те, щоб його зняли з даху електропоїзду, дивився який в нього вийшов той знімок", – розповідає Валерій Сусленко.

Полюбляють відчайдухи кататися і на вагонах метрополітену. В деяких випадках на наступній станції хлопців за руку стягує поліція. Однак щастить не всім.

"У нас був випадок, ще у 2008 році, коли хлопчик намагався проїхатися на вагоні в тунелі. Тунелі у метро споруджені під габарит поїзда. Там є спеціальні конструкції, які не розраховані на знаходження ще чогось на поїзді. Хлопчика фактично розмазало по тунелю", – згадує речник КП "Київський метрополітен" Наталка Макогон.

У поліції звітують: цьогоріч випадків, коли підлітки катаються між вагонами, поменшало. За руку зловили всього 16 осіб. Кажуть, за неповнолітніх дітей відповідальність несуть батьки. Однак штрафи смішні – від 51 до 170 грн. Це і штовхає підлітків на рецидив.

"Один громадянин, це Федорець Назарій Ярославович. Йому 16 років, притягувалася його мама до відповідальності, по статті 184, його ми не маємо права притягнути, бо він на обліку у лікаря-психіатра. Були випадки, коли людина за допомогою ключа відкрила кабіну машиніста потягу на станції "Славутич" і проникла до останнього вагону", – розказує начальник відділу превенції управління поліції в метрополітені Олександр Киричук.

Аби уникнути смертей "зачеперів" на коліях, "Укрзалізниця" та метрополітен проводить виховну роботу з пасажирами. Зокрема, із дітьми у школах. А також огороджують та укріплюють станції, де найчастіше лазять "зачепери". Своєю чергою – очевидців просять миттєво повідомляти і машиніста потяга, і правоохоронців.

Джерело

Все буде Україна