«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Іпотека за ціною оренди в Україні: як і на яких умовах дають житло

В Україні іпотечне кредитування може стати драйвером розвитку будівництва і підштовхнути зростання економіки. Однак нині цей сегмент залишається малорозвиненим, банки неохоче видають позики, а іпотеку отримують тільки сім'ї із високим доходом (у середньому 37,9 тис. грн).

Фінансовий лізинг: квартира за ціною оренди або гроші на вітер

В Україні в лізинг найчастіше беруть техніку або автомобілі, у той час як нерухомістю займаються одиниці компаній. Причому умови за такими програмами незначно відрізняються від іпотечних. Головне — у лізинг власником квартири до моменту останньої виплати залишається той, хто надав "розстрочку", а оформивши іпотеку, житло одразу потрапляє у вашу власність, хоч і буде перебувати в заставі у банку.

"Власником житла залишається лізингодавець. Ви не можете самі зробити перепланування, не можете прописати в квартиру родича без згоди власника. Фактично у вас ті ж права, що й у звичайних орендарів, ось тільки замість того, щоб просто так платити власнику, ви поступово виплачуєте вартість житла і, років через 10, можете стати його повноцінним власником", — розповідає фінансовий експерт Володимир Мазуренко.

Ще одна відмінність від звичайної оренди — вартість та умови. По-перше, українські компанії готові видавати лізинг за першого внеску в 20-30% від ціни житла. По-друге, річна ставка може досягати 25%, а по-третє — лізинг надається максимум на 10 років. Наприклад, якщо на 4 роки взяти в лізинг квартиру вартістю 2 млн грн, авансовий внесок становитиме 400 тис. грн, щомісячний платіж — 50,9 тис. грн. У підсумку за цей час доведеться виплатити 2,9 млн грн.

Для більшості українців подібна щомісячна виплата взагалі не по кишені. Якщо ж взяти гроші на максимальний термін — 7 років (згідно з умовами обраної як приклад компанії), щомісячний платіж буде 38,3 тис. грн, а за увесь час доведеться виплатити 3,6 млн грн. Тобто, переплата становитиме більше 1,6 млн грн! Підштовхнути ринок може держава. Правда, якщо програму зможуть запустити, а у Державної іпотечної установи (ДІУ) знайдуться на це гроші. Їхні умови: 15,3% річних, до 20 років і без першого внеску. Причому, завдяки тривалому терміну виплат, як заявляють у ДІУ, щомісячний платіж за лізингом не буде відрізнятися від орендної плати. Причому купувати квартири будуть у новобудовах — так дешевше.

"Із цим будівельником він (потенційний покупець. — Ред.) обговорить всі умови отримання житла на умовах фінансового лізингу — коли будинок здадуть в експлуатацію та інші моменти. Він резервує цю квартиру. І разом із цим договором бронювання він дає нам заяву на передачу житла у фінансовий лізинг", — пояснив начальник Управління іпотечного кредитування В'ячеслав Фролов.

Іпотека: вигідніше шукати у забудовника

Іпотечне кредитування в Україні залишається нерозвиненим, як говориться у звіті НБУ (вони вивчили ситуацію у 24 банках), середній дохід української сім'ї, яка бере іпотеку, становить понад 37,9 тис. грн. Головна проблема, як зазначає регулятор, — у країні не вистачає надійних позичальників. Для банків будь-яка іпотека — ризиковане вкладення. Середня ставка — до 24% річних.

Драйвером розвитку ринку іпотечного кредитування може стати партнерство забудовників із банками, йдеться у звіті Нацбанку. Наприклад, як розповідають у корпорації "Укрбуд", зараз у їхніх ЖК пропонують чотири варіанти іпотеки. Всі терміном до 20 років. Два варіанти — з "Укргазбанком". Перший варіант — 0,01% перший рік і 18,9% кожен наступний, за першого внеску 50%. Це значно нижче, ніж середня ставка, які пропонують українські банки.

Якщо ж одразу внести 60% від вартості квартири, не потрібно надавати довідку про доходи. Ще один варіант зі стартовим внеском від 50% — під 12% річних на перші п'ять років і 22% на решту. І четвертий — під 8% річних на перші два роки і 22% на наступні, стартовий внесок — від 30%.

"Ще два варіанти кредитування терміном до 20 років пропонуються у партнерстві з банком "Глобус", у якому акредитовано майже чотири десятки житлових комплексів корпорації "Укрбуд". Перший — зі ставкою 5,9% на перший рік і 21,9% на наступні, з першим внеском від 50%. У другому випадку внести одразу потрібно тільки 20%, при цьому ставка на перший рік становить 10,9%, на інші роки — 21,9%", — розповідає прес-секретар корпорації Гліб Шемовнев.

Ще один варіант щодо дешевої іпотеки — взяти участь в програмі Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Така іпотека, наприклад, в "Укрбуд", видається терміном до 30 років під 14,1% річних. Перший внесок від 10%.

Джерело

Все буде Україна