«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Юрій Бутусов: “Ого! Люди в темі почали говорити! Після таких одкровень НАБУ має відкривати розслідування.”

Вражаюче інтерв’ю щодо обставин резонансної події, яка сталася в зоні діяльності Одеської митниці ДФС у період з 07.06.2018 по 16.07.2018 та пов’язана зі зникненням 36 контейнерів орієнтовною вартістю 150 млн грн, та про ймовірну причетність до цього посадових осіб СУ ФР Офісу ВПП ДФС та Одеської митниці ДФС дав начальник внутрішньої безпеки ДФС Ігор Шкурат головному редактору видання “Цензор.НЕТ” Юрію Бутусову

– Ігорю, ви вперше даєте інтерв’ю, що трапилось?

– Я хочу порушити питання відповідальності за зникнення 36 контейнерів з товаром на Одеській митниці, і не дати певним зацікавленим особам “зарішати”. У цій справі крапку не поставлено. На сьогоднішній день у виконуючого обов’язки Голови державної фіскальної служби України Олександра Власова, можливо, існує конфлікт інтересів, пов’язаний зі зникненням 36 контейнерів, оскільки на той час Власов очолював Одеську митницю ДФС.

На мою думку, Власов мав у встановленому порядку повідомити про наявність реального конфлікту інтересів у цьому питанні, щоб передати справу до інших правоохоронних органів України.

Слід пригадати гучну заяву Власова О.С. у серпні минулого року на прес-конференції, коли він заявляв про своє бажання бути відстороненим від виконання обов’язків начальника Одеської митниці ДФС на час розслідування, отже це говорить про його обізнаність з вимогами чинного законодавства. Але він не був відсторонений.

– А чому ви самі не відкрили кримінальне провадження?

– Внутрішня безпека не має законодавчих повноважень вносити в ЄРДР відомості щодо кримінальних правопорушень та їх розслідувати. На жаль. Я можу бачити порушення, фіксувати, та передавати керівнику. В даному випадку в мене виникло протиріччя та конфлікт інтересів – результати перевірки матеріалів стосовно викрадення товарів та збитків держави на Одеській митниці, під час керівництва Власова, я змушений доповідати самому Власову. Ми всі розуміємо, що це абсурд. Тож для мене публічність в даному випадку вимушена справа.

– Отже керівництво уряду, можливо, не в курсі, що ж це за афера про зникнення 36 контейнерів та в чому резонанс цієї справи. Що сталося?

– В мене є всі документи, розкажу по порядку, тут важливі деталі.

По-перше, старший слідчий Офісу великих платників податків ДФС Замятін 08.06.2018 виніс постанову у кримінальному провадженні від 05.07.2016(провадження дворічної давнини) про визнання речовими доказами товарів, які знаходились у 61 контейнері, що переміщувались на адресу “ТОВ Меллвіл”.А в.о. начальника Офісу великих платників податків ДФС Чапічадзе 15.06.2018, направив лист “Про накладення арешту” до Одеської митниці ДФС.

По-друге, отримавши копію ухвали суду та вищевказані листи, начальник Одеської митниці Олександр Власов не вжив належних заходів щодо підтвердження автентичності ухвали суду. В ухвалі слідчого судді щодо затриманих контейнерів у справі вказано: “з метою збереження речових доказів, а також з метою забезпечення конфіскації майна”, контроль за виконанням ухвали суду покладено виключно на старшого слідчого ДФС та прокурора ГПУ, митники не мали права розпоряджатися товарами без їхньої згоди.

По-третє, арештовані речові докази – контейнери з товарами, передано на відповідальне зберігання представнику ТОВ “Вістсел”за адресою: м. Одеса, вул. Новомосковська дорога, 23, де знаходиться ВМО № 6 Одеської митниці ДФС. Охорона контейнерів забезпечувалась співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Одеській області.

Однак, 16.07.2018 під час перевірки збереження речових доказів, виявлено відсутність товарів! Тобто усі товари, які охороняла Одеська митниця, без всякої сплати податків заїхали в Україну!

– Тобто митниця передала на зберігання, і хтось вкрав контейнери, хто це зробив, є інформація, чи можна стверджувати, що пов8язані з керівництвом Одеської митниці структури?

– 18.07.2018, після проведення невідкладного обшуку за місцем зберігання речових доказів, розпочато кримінальне провадження за фактом привласнення чи розтрати чужого майна, яке передано на відповідальне зберігання. Встановлено, що у період з 16.06.2018 по 06.07.2018 транспортні засоби та порожні контейнери вивезені з території ВМК ТОВ “Сільгосппостач” з дозволу наданого посадовими особами Офісу ВПП ДФС та ВМО № 6 митного поста “Одеса-центральний” Одеської митниці ДФС.Слід звернути увагу, що зважування зазначених транспортних засобів та контейнерів не здійснювалось як під час в’їзду, так і під час виїзду з території ВМК ТОВ “Сільгосппостач”. Тобто товари з контейнерів могли вкрасти ще на тому етапі.

Територія та об’єкти інфраструктури ТОВ “Сільгосппостач” не обладнані контрольно-пропускною системою, що забезпечує автоматичне зчитування даних реєстраційних номерних знаків транспортних засобів, вагу транспортних засобів та внесення цієї інформації до системи електронного обліку.

Тобто товари в контейнерах були направлені для зберігання туди, де взагалі відсутній належний контроль за вантажем. Відсутність відеоспостереження допускає безперешкодний доступ до товарів та надає можливість викрадення.

Все було зроблено так, щоб не можливо було ідентифікувати товари, а в подальшому їх викрасти з метоюуникнення сплати податків взагалі!

– А самі контейнери оглядали?

– Звичайно, було проведено 5 митних оглядів товарів, які знаходились у 9 контейнерах, за результатами яких виявлено невідповідності заявленого товару фактично наявному та складено 5 протоколів про порушення митних правил.При цьому, товари, які є безпосередніми предметами порушення митних правил, посадовими особами управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Одеської митниці ДФС не вилучались, а відповідно до Ухвали Шевченківського районного суду м. Києва вилучено співробітниками СУФР Офісу ВПП ДФС, що вказує на зацікавленість та причетність управління протидії митним правопорушенням Одеської митниці.

– Якщо узагальнити, які саме порушення були здійснені і за що має відповідати керівництво митниці, що саме ви їм закидаєте?

Не проведено митний огляд та митні формальності по решті 27 контейнерах;
не складено по ним відповідні протоколи про порушення митних правил;
не перевірені документи “ТОВ Меллвіл”, подані до митного контролю на автентичність, зокрема не проводився аналіз виконання усіх умов зовнішньоекономічного контракту “ТОВ Меллвіл” та перевірка поданих до митного контролю документів;
здійснено пропуск товарів “ТОВ Меллвіл” без належного митного контролю, митних формальностей та оформлення (зважування (вага), опис, кількість, зазначення артикулів, країни походження тощо);
не здійснювався аналіз фактів даних порушень митного законодавства “ТОВ Меллвіл”, його наслідки та дії, які повинна була зробити посадова особа управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Одеської митниці ДФС для запобігання, виявлення та припинення незаконного ввезення на митну територію України імпортованого товару, зокрема для даної фірми.
акти прийому – передачі арештованого майна від Одеської митниці ДФС до СУФР Офісу ВПП ДФС в справах управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Одеської митниці ДФС відсутні.

-А чи є в цьому провина Власова?
-Мій висновок такий:
36 контейнерів спеціально було переміщено на склад, девідсутнє відеоспостереження та належні умови зберігання цих товарів.Все було зроблено так, щоб можливо було безперешкодно в подальшому заволодіти товарами (викрасти) з метою уникнення сплати обов’язкових податків та зборів (платежів).
Вважаю, щослідчим органам цю версію треба розглядати як основну.
Вищевказане відбулось внаслідок того, щокерівництвом Одеської митниці ДФС не забезпечено належного дотримання положень митного кодексу України.
Зокрема, було здійснено митний огляд лише 9 контейнерів з 36 та встановлено, що товари в контейнерах переміщувались через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання органу доходів і зборів документів, що містять неправдиві відомості.
В такому випадку,тимчасове вилучення товарів є обов’язковим, а це не було зроблено, навпаки, створені умови для викрадення затриманих контейнерів.
Бездіяльність керівництва Одеської митниці ДФС призвела до унеможливлення виявлення, фіксації порушень митних правил та не забезпечення вилучення товарів, ввезених на митну територію України з порушенням митного законодавства, які відповідно до санкції ст.483 МК України підлягають конфіскації з накладенням штрафу у розмірі 100% вартості предметів правопорушення.
Об’єктом розслідування повинні стати всі обставини за яких стало можливим зникнення контейнерів, досліджено рольову участь кожної посадової особи ДФС у цій авантюрі. До речі ця схема викрадення товарів з під арешту набула “популярності”. Безкарність породжує нові злочини.
Винні мають понести кримінальну відповідальність за свої дії або бездіяльність. Різниця в цьому визначенні полягає виключно у санкції яка передбачена Кримінальним кодексом України.

-Прикро, що внутрішня безпека ДФС існує, але боротися зі злочинами співробітників ДФС не може.

-Ми не можемо розслідувати, а боротися можемо, мої слова зараз – це теж боротьба. Ми, до речі, розробилиКонцепцію реформування внутрішньої безпеки. Це необхідно робити дуже швидко. Бо на сьогодні безпосередня підпорядкованість керівнику ДФС призводить до втручання в оперативно-службову діяльність підрозділу внутрішньої безпеки за відсутності законодавчих повноважень, але незважаючи на це, дякуючи певним співробітникам ГУВБ ДФС, їх самовідданій праці та високому професіоналізму, ми маємо на сьогодні серйозні запитання на мільярди гривень до певних керівників ДФС України самого високого рівня. Аби тільки слідчі органи не підвели, а ми готові.

– На яких керівників готові дати покази? Маєте на увазі Власова?

– Брехати не буду, а правду сказати не можу, так як це може зашкодити слідству, а враховуючи, що за наявною оперативною інформацією певні особи мають намір “упаковавшись” покинути межі України, то це може стати наслідком ухилення їх від відповідальності.
“Ого! Люди в темі почали говорити! Після таких одкровень НАБУ має відкривати розслідування.” – коментує у своєму Facebook Юрій Бутусов.

Все буде Україна