«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Календар церковних свят на січень 2019 року

Майже щодня православна церква вшановує якогось святого або ікону, але є воістину важливі дати, коли потрібно обов’язково піти до церкви і помолитися. У січня 2019 таких свят багато, дізнайтеся їх дати і заплануйте похід до храму всією сім’єю.

6 січня – Різдвяний святвечір. Вечір перед Різдвом Христовим називається Святвечір. У цей вечір в церкві проходить служба, священик читає спеціальні молитви, посеред церкви розміщують Євангеліє, як символ зішестя Христа на землю. У цей день віруючі обов’язково приходять до церкви, щоб вклонитися новонародженому Ісусу.

7 січня – Різдво Христове. Різдво – одне з Великих церковних свят, в цей день в церкві проходить святкова літургія. Це сімейне свято, в цей день важливо зібрати за столом всю сім’ю і звернутися до Господа по допомогу і заступництво.

8 січня – Собор Пресвятої Богородиці. У цей день церква вшановує Пресвяту Діву Марію, яка непорочно зaчала і народила Ісуса. До Собору Пресвятої Богородиці прийнято почитати не лише Богоматір, а й усіх близьких Ісусу Христу: святого Йосипа Обручника, царя Давида і святого Якова (брата Ісуса Христа, сина від першого шлюбу святого Йосипа Обручника).

13 січня – Віддання свята Різдва Христового – останній день святкування Різдва. У цей день відбувається святкова служба в храмі.

14 січня – Обрізання Господнє. На 8 день після народження Ісус Христос пройшов обряд обрізання, це стало символом того, що він людина, а не безтілесний дух. У цей день Богонемовля отримав своє ім’я – Ісус.

17 січня – Собор 70 апостолів. У цей день церква вшановує 70 апостолів – учнів, яких відібрав собі Ісус. Вони ходили по світу і прославляли ім’я Ісуса Христа, несли його вчення і славили віру. У це свято в церкві згадують всіх апостолів поіменно і підносять їм молитви, а протягом року у кожного з апостолів є окреме свято.

18 січня – Водохресний святвечір. Вечір перед Хрещенням називається Водохресний святвечір, саме в цей вечір здійснює перше Велике освячення води. Вважається, що така вода володіє цілющими властивостями, також в цей день всі віруючі моляться і просять Господа про захист і заступництво, найщиріші та чисті молитви і прохання завжди будуть почуті.

19 січня – Хрещення Господнє або Богоявлення – одне з головних свят у православній церкві, в цей день відбувається освячення води, люди занурюються в купелі, щоб знайти силу духу, позбутися поганих думок і гріхів, і почати життя з чистого аркуша.

25 січня – день шанування ікон Божої Матері “Акафістна” і “Годувальниця”. В той день у Богоматері просять захисту і заступництва, ікона “Акафістна” захищає від стиxійних лих, допомагає впоратися з труднощами в повсякденних справах, а перед іконою “Годувальниця” моляться вaгітні жінки і просять допомоги в полoгах і благополучного розpoдження.

Все буде Україна