«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Кого можуть позбавити субсидії: несподіваний нюанс

Одними з причин позбавлення державної допомоги можуть бути: дорогий подарунок, неофіційний дохід та працевлаштування.

В Україні дозволили скаржитись на сусідів, якщо здається, що вони незаконно отримують субсидії. На даний момент підрозділи органів соцзахисту перевіряють близько 500 таких скарг. Про це повідомили у Мінсоцполітики. Дізнатися, хто отримує субсидію, а хто ні, можна за допомогою єдиного відкритого реєстру. У ньому можна перевірити будь-яку адресу та дізнатися, чи отримують субсидію, наприклад, сусіди. А якщо при цьому сусід їздить на хорошій машині, відпочиває закордоном або ви знаєте про те, що він працює неоформленим, поскаржитися можна по телефону 0-800-50-20-57, інформує UkrMedia.

За що можуть забрати субсидію:

  • борг за комуналку щонайменше за два місяці;
  • автомобіль не старший 2010 року випуску;
  • велика нерухомість: (квартира від 120 кв. м і будинку від 200 кв. м);
  • неправдива інформація в декларації;
  • якщо в квартирі є працездатний, який ніде не працює та не стоїть на обліку в центрі зайнятості, не сплачує ЄСВ;
  • покупка на суму від 50 тис. грн.

Як роз'яснив міністр соцполітики Андрій Рева, головна причина, по якій можуть відмовити у субсидії або відібрати вже призначену, - це повідомлення від податкової про те, що хтось із членів сім'ї одноразово витратив понад 50 тис. грн на будь-які цілі (придбання землі, квартири, будинку тощо), крім оплати "комуналки" або невідкладної медоперації.

Також, за словами міністра, субсидії позбавлять, якщо в квартирі зареєстровані (але у декларації про доходи не вказані) люди, не проживають там (діти, батьки тощо). Вихід є - подати на комісію по субсидіях документи, які підтверджують, що фактично вони живуть в іншому місці. Це може довести довідка з місця роботи або навчання в іншому місті, лікарні, хоспіси.

Позбавити субсидії можна навіть за покупку дорогої турпутівки або якщо при перевірці умов життя сім'ї пенсіонерів виявлять в їх квартирі нові меблі, побутову техніку, подаровану дітьми. За словами юриста Володимира Столитнего, щоб уникнути такої ситуації, потрібно вказати в платіжних документах за покупку ім'я платника (наприклад, сина) і заздалегідь пред'явити їх при оформленні субсидії. Судитися потім за відібрану субсидію можна, але це дорого і довго, та й аморально, якщо ви дійсно приховуєте доходи, вважає юрист.

Все буде Україна