«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Лікарі створили карту живота, яка показує, що може спричинити біль у животі

Біль в животі – один із найпоширеніших видів дискомфорту, і ми всі відчуваємо його час від часу. Причин болю в цій ділянці маємо дуже багато, тому важливо правильно ідентифікувати проблему, щоб якнайкраще її побороти.

1. Права верхня частина живота

У цій частині живота знаходиться жовчний міхур і печінка, тому найбільш поширені причини болю в цій ділянці зазвичай пов’язані з цими органами.

  • Якщо ви відчуваєте раптовий, сильний біль, який віддає у праве плече і з’являється після вживання важкої, жирної їжі – у вас можуть бути жовчні камені.
  • Гострий біль або приглушені судоми, які поширюються у праве плече або спину і тривають кілька годин, можуть свідчити про холецистит або запалення жовчного міхура.
  • Тупий або гострий біль, який може то з’являтися, то зникати, зазвичай вказує на те, що ви страждаєте від гепатиту – найважчого захворювання печінки.

2. Середній верхній відділ живота

Ця частина живота складається з дванадцятипалої кишки, першої ділянки тонкої кишки і великої частини підшлункової залози.

  • Якщо ви часто відчуваєте біль, що віддає у спину і загострюється при споживанні їжі, особливо, коли харчові продукти мають високий вміст жирів, це може бути ознакою панкреатиту.
  • Сильний біль і больові відчуття в цій частині, що супроводжуються нудотою, блювотою, діареєю і набряком живота, можуть бути викликані черевною грижею.
  • Відчуття печіння в грудях, а також симптоми, такі як кашель, біль у горлі, кислий смак у роті, надмірний метеоризм, нудота, блювота і здуття живота, зазвичай, вказують на печію або диспепсію.
  • Якщо ви страждаєте від печії, яка загострюється, коли ви нахиляєтеся або лягаєте спати з болем у грудях і відрижками, тоді ви напевне маєте грижу стравохідного отвору діафрагми.
  • Біль, який може загострюватися між прийомами їжі або посеред ночі, і зникає під час прийому їжі, може бути симптомом виразки дванадцятипалої кишки.

3. Ліва верхня частина живота

Більша частина вашого шлунка зосереджена у лівій верхній частині шлунково-кишкового тракту, тому будь-які незвичайні відчуття в цій ділянці, зазвичай, вказують на проблеми з цим органом.

  • Важкий   біль пригнічення, що супроводжується нудотою або блювотою, може бути ознакою гастриту або запалення шлунка.
  • Пекучий біль, який зазвичай більш інтенсивний, коли шлунок порожній, може бути викликаний виразкою шлунка.

4. Права і ліва частини кишківника

Нирки розташовані в правій і лівій частинах живота з кожного боку хребта. Іноді біль у цих ділянках також може бути викликаний проблемами з товстим кишківником.

  • Біль збоку, який віддає в спину і супроводжується лихоманкою, ознобом, діареєю і нудотою, може бути ознакою того, що ви страждаєте від інфекції нирки.
  • Сильний біль, що віддає в нижню частину живота і надходить почергово,свідчить про камені в нирках. Ви також можете відчувати нудоту, блювоту, лихоманку, постійну потребу в сечовипусканні і кров у сечі.
  • Симптоми метеоризму, разом із утрудненим стільцем свідчать про закреп.

5. Середня частина живота

Будь-який дискомфорт в цій частині живота тісно пов’язаний з проблемами у тонкому і товстому кишківнику.

  • Біль у животі і спазми, які супроводжуються сильною діареєю, втомою, лихоманкою і втратою ваги, свідчать про запальне захворювання кишківника.
  • Якщо ви відчуваєте біль разом з блювотою, діареєю, затрудненим стільцем та надмірним метеоризмом, це може бути ранньою ознакою незначної кишкової непрохідності.
  • Болісний набряк або набряклість біля пупка, який зазвичай викликає дискомфорт у животі, називається пупковою грижею.

6. Ліва частина живота

Крім лівої нирки, у цій ділянці також знаходиться нижня частина товстої кишки,яка може заразитися або запалитись через нездорову дієту, старіння і деякі інші поширені причини.

  • Постійні та стійкі болі разом з болем у животі, лихоманкою, нудотою і блювотою є найбільш типовими симптомами дивертикуліту або запалення нижньої частини товстої кишки.

7. Права нижня частина живота

Ця частина живота містить апендикс – невеликий орган, який має в собі корисні бактерії, сприяє хорошому травленню і підтримує імунну систему.

  • Гострий біль, втрата апетиту, нудота, блювота і лихоманка – найпоширеніші симптоми апендициту або запалення апендикса, що вимагає негайного лікування.

8. Середній нижній відділ живота

Сечовий міхур і репродуктивні органи знаходяться в цій частині живота.

  • Спазми в черевній порожнині, відчуття печіння під час сечі, а також зміни кольору сечі можуть вказувати на інфекцію сечового міхура.
  • Раптовий і важкий тазовий біль, який може тривати місяцями, також є поширеним симптомом певних проблем з репродуктивними органами.

9. Ліва нижня частина живота

Тут розташована велика частина товстої кишки, тому якщо у вас є проблеми з цим органом, ви ймовірно відчуєте біль у лівій нижній частині живота.

Інформація, висвітлена у статті, надана лише з інформаційною метою. Не забудьте спочатку проконсультуватися зі своїм лікарем, якщо у вас виникають болі в животі.

Ви колись страждали від болю в животі? Ви пройшли медичне обстеження?

За матеріалами

Все буде Україна