«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Локдаун в Україні введуть до кінця вересня? Епідеміолог анонсував новий спалах COVID-19 через дітей

Через стрімке поширення коронавірусу Україні навряд чи вдасться уникнути чергового локдауну.

Жорсткі карантинні обмеження доведеться вводити вже до кінця вересня. Однак ще зараз можна запобігти реалізації найбільш негативного сценарію, розповів лікар-епідеміолог Олексій Галімський виданню OBOZREVATEL.

 

На фото  Олексій ГалімськийНа фото Олексій Галімський

 

За словами епідеміолога, під час епідемії не можна було організовувати хресні ходи, масові святкування Дня Незалежності та розпочинати навчальний рік у режимі офлайн.

Ніякі 80% щеплених учителів проблему не вирішують, бо розносити заразу будуть діти, школярі. І розносити вони її будуть повсюдно.

 

Діти проїдуть у громадському транспорті, пограються на дитячому майданчику, прийдуть додому. «Соціального дистанціювання» у дітей немає ніде – воно серед дітей неможливо в теорії, тому що це діти, – зауважив Олексій Галімський.

Вже на початку нового навчального року перший спалах COVID зафіксували в одній із київських  гімназій. Тим часом у школах Рівного станом на 7 вересня є 8 інфікованих коронавірусом дітей та 1 працівник, повідомила РАДІО ТРЕК начальниця організаційно-інспекторського відділу міського управління освіти Валентина Середюк.

 

На фото Валентина СередюкНа фото Валентина Середюк

 

На самоізоляції перебуває 5 класів, а це 137 дітей. Найбільше самоізольованих класів у школі № 19 – 2 та по одному у школі № 8, 23 та у гімназії «Гармонія».

‼️Епідеміолог нагадав, що не допустити локдаун допоможуть заходи з максимального роз'єднання людей:

Навчання офлайн має бути тільки для школярів випускних класів. Усі інші повинні вчитися дистанційно.

 

Дитячі садки повинні бути закриті.

 

Батькам дітей до 10 років необхідно виплачувати компенсацію з догляду за дітьми, які не відвідують дитячі установи.

 

Зробити робочі зміни у населення за змінним графіком, щоб «розмити» години-пік.

 

Роботу громадського транспорту активізувати та продовжити. Максимальна кількість пасажирів має відповідати технічній характеристиці транспортного засобу (кількість сидячих і стоячих місць). Організація додаткової вентиляції.

 

Для великих магазинів ввести обмеження за кількістю людей, що одночасно перебувають у них людей до 1 на 20 квадратних метрів. Те саме стосується салонів краси, майстерень, аптек.

 

Невеликі торгові точки можуть обслуговувати клієнтів через віконце.

 

Аптеки повинні працювати з покупцями через віконце і за можливості бути переведені на подовжений режим роботи.

Рекомендується пріоритетне обслуговування пенсіонерів та інших осіб із груп ризику в ранкові години.

 

Для щеплених не повинно бути жодних переваг.

 

Закривати ринки, ТРЦ, супермаркети, дрібні торгові точки немає жодного сенсу. Варто порушувати питання про те, щоб усі, хто допущений до обслуговування людей, були вакциновані.

 

Зупинка громадського транспорту або введення пропускного режиму – це захід, який вбиває людей. Передусім людей похилого віку. Адже так вони не доїдуть до поліклініки, до родичів, щоб отримати якийсь догляд чи лікування.

Все буде Україна