«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Масове отруєння шаурмою в Києві: що насправді приховують продавці

Кількість постраждалих продовжує збільшуватися

Понеділок, 30 липня, розпочався для 5 киян захоплюючою подорожжю в лікарню і діагнозом "отруєння". А все після покупки шаурми в одному зі столичних кіосків на Броварському проспекті. Станом на 1 серпня в київських лікарнях перебуває 37 людей.

Як повідомляє портал Рoliteka, в київські кіоски, де продається шаурма, масово приходять з перевірками, в тому самому кіоску, де отруїлися десятки українців, більше немає обладнання: його вилучили і призначили судово-медичну експертизу.

Що потрібно знати про популярну вуличної їжі?

Шаурма, або шаверма, - це загорнуті в лаваш овочі з м'ясом, политі соусом. Ніби як набір нестрашний, а головна небезпека таїться в умовах, в яких їх готують. Шаурма може бути в меню і пристойних закладів, але у вуличних кіосках купувати її все ж не варто.

Найчастіше продавці хочуть заощадити на продуктах, тому немає ніяких гарантій, що у вашій шаурми буде свіже, достатньо просмажене м'ясо і ретельно вимиті овочі. Соус теж може бути не першої свіжості. А якщо згадати, що все це зберігається на вулиці під час спеки в 30 градусів, стає зрозуміло, що продукти можуть зіпсуватися швидше, ніж їх встигнуть продати.

Багато що можна зрозуміти по запаху, але якщо від шаурми пахне перцем і часником, швидше за все таким чином намагалися замаскувати протухле м'ясо.

Якщо ви бачите, що продавець фастфуду стоїть без форми, з непокритою головою, без рукавичок, краще обходити цю точку стороною. Найчастіше в таких кіосках навіть ніде вимити руки, і ними ж і готують, і приймають гроші у покупців.

Експерти запевняють: навіть якщо ви з'їли шаурму і не отруїлися, це ще не означає, що вам пощастило.

"Термічна обробка не прибирає небезпеку - вона може вбити бактерії, які знаходяться на цьому м'ясі, але вона не вб'є ендо- та екзотоксини, які виробляються бактеріями як в процесі життєдіяльності, так і в процесі обробки", - кажуть дієтологи.

Хронічну дію цих токсинів не видно відразу, негативні наслідки - страждатимуть фільтри організму - печінка та нирки. У печінки може розвиватися гепатит, в нирках - ниркова недостатність.

Крім того, в цьому продукті дуже високий вміст жиру. А саме він сприяє розвитку серцево-судинних захворювань. Крім того, спосіб приготування шаурми передбачає утворення величезної кількості канцерогенів. Варто відзначити, що харчові канцерогени - одна з причин раку шлунка і кишечника.

Джерело

Все буде Україна