«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Москва має визнати право на церковну незалежність!" Варфоломій вимагає від РПЦ залишити в спокої Україну

Патріарх Варфоломій закликав Російську православну церкву визнати право українців на автокефалію.

Про це він сказав на зустрічі з митрополитом Неакрінійським і Каламарійським Іустином, закликавши Росію вчинити, як Вселенський Патріархат із Балканами, передає РИА “Новости”.

Він нагадав, що проблема України стала причиною, через яку Константинополь зіткнувся із “братньою” Церквою Росії. За словами Варфоломія, Вселенський Патріархат колись звільнив багато народів на Балканах і послабив себе, але визнав їхнє право на внутрішнє самоврядування, незалежність й автокефалію.

“Так і Москві варто було б визнати, що український народ, який вона в порядку не православному отримала на декілька століть у свою юрисдикцію, або точніше в управління, що цей майже п’ятидесятимільйонний народ має право на церковну незалежність, на автокефалію”, — сказав Варфоломій.

Нагадаємо, що 11 жовтняВселенський Патріархат підтвердив зняття анафеми (відлучення від церкви) із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Таким чином, УПЦ КП та УАПЦ визнані канонічними, а анексія Київської метрополії Російською православною церквою у 1686 році — незаконною.

Джерело

Все буде Україна