«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

МВФ ухвалив доленосне рішення для України, всі подробиці

Міжнародний валютний фонд (МВФ) ухвалив рішення про нову програму stand-by для України, обсяг якої становить $3,9 млрд. Таким чином Фонд скасував програму розширеного фінансування EFF.

Про це йдеться в повідомленні президента України Петра Порошенка на сторінці в Facebook. "Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів США, - повідомляє Обозреватель.

Схвалено і рішення про виділення у рамках цієї програми першого траншу на 1,4 млрд доларів США, що відбудеться вже найближчим часом", — уточнив Порошенко. За його словами, це рішення Фонду є ще одним важливим сигналом про визнання беззаперечного прогресу у макроекономічній стабілізації та доказом успіху в реформаторських зусиллях. Порошенко і Лагард 

"Такі рішення провідних світових фінансових інституцій забезпечують сталість нашого впевненого руху і зміцнюють стійкість України на фоні складних внутрішніх і зовнішніх викликів", — підсумував президент.

Програми надання траншів МВФ зазвичай не перевищують 4-5 років: гроші видаються в обмін на проведення реформ. Наявність фінансової "подушки" допомагає країні вийти з кризи і досягти фінансової стабільності. Однак співпраця України з МВФ затягнулася майже на 26 років.

У МВФ уточнили, що кожні півроку буде проходити перегляд програми для виділення наступних виплат. Так, програма буде зосереджена на 4 пріоритетах:

- продовження поточної консолідації бюджету, з метою подальшого зменшення держборгу;

- зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу;

- посилення фінансового сектора, сприяння відновленню активів і відродження банківського кредитування;

- просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ, зокрема, для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман привітав рішення МВФ про запуск нової програми співпраці з Україною. "Це важлива підтримка для нас, адже вона дозволяє фінансово впевнено пройти 2019 рік - піковий з урахуванням обсягу запланованих боргових виплат", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Прем'єр зазначив, що протягом останніх років влада України стабілізувала економічну ситуацію і в країні вже 11 кварталів поспіль спостерігається економічне зростання. "На 2019 рік є збалансований бюджет і фундамент для переходу на трирічне бюджетне планування. Співпраця з міжнародними партнерами дає можливість спокійно пройти наступний рік і продовжувати реформи", - підсумував Гройсман.

Все буде Україна