«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

На пенсії потрібно 400 млрд: чи знайдуть гроші на всіх

Влада обіцяє підвищення пенсій і своєчасну їх виплату

Днями Пенсійний фонд прийняв свій бюджет на 2019 рік. Головний кошторис для пенсіонерів затверджений з рекордним дефіцитом – 167 млрд грн, що на 17 млрд грн більше, ніж 2018 року. Недобір, як і попередніми роками, дотуватиметься з держбюджету, щоб вистачило на виплату пенсій – на це треба 400 млрд на рік. Тобто платники податків заплатять двічі – спочатку 22% ЄСВ, потім – за рахунок внесених ними інших податків. Пенсійні експерти впевнені, що передвиборчого року перебоїв і затримок з виплатою пенсій не буде, але побоюються цих проблем в майбутні кілька років.

Хто "з ложкою"
Як видно з інфографіки, найбільше українців отримують пенсію за віком – таких майже 8,7 млн ​​осіб, або 85% з 10,237 мільйона пенсіонерів. Хоча з кожним роком людей, які перебувають на заслуженому відпочинку, стає все менше, але, судячи зі збільшення дефіциту бюджету ПФ, зростання їх пенсій перекриває зниження числа одержувачів. Так, наприклад, 2016 року пенсіонерів було 12,3 млн осіб, а дефіцит бюджету ПФ – 142,5 млрд грн, 2017-го – 11,96 млн осіб, але дефіцит ПФ знизився за рахунок дворазового підвищення мінзарплати (різко збільшилися суми відрахувань єдиного соцвнеску до ПФ) до 133,5 млрд грн. 2018 року "діра" в доходах ПФ знову збільшилася до 150 млрд грн за рахунок проведення в жовтні 2017-го першого етапу пенсреформи: осучаснення (перерахунку в бік збільшення) пенсій тим, хто вийшов на відпочинок до 2015 року, при цьому одержувачів стало 11,72 млн осіб.

За оцінкою аналітиків ПФ, 2019 року пенсіонерів стане ще менше, тому що серед тих, хто досягне цього року пенсвіку (60 років для чоловіків і 59 років для жінок), тільки 55% матимуть необхідний страховий (трудовий) стаж – 26 років. Решті, щоб заробити хоча б мінімальну пенсію, доведеться працювати до 63 років (якщо їх стаж на той час виявиться не менше 19 років) або до 65 років (стаж повинен бути 21 рік). Ці заходи разом з природною смертністю пенсіонерів знизять навантаження на бюджет ПФ. Але все ж вона залишиться досить високою – майже 33 млрд на місяць. При цьому, за даними ПФ, 1% доходів фонду, або 4 млрд грн, йде на зарплату його працівникам.

Чекати 7 років
Влада впевнена: пенсіонери без грошей не залишаться, незважаючи на обіцяне ними з березня велике підвищення пенсій майже всім. Військовим пенсіонерам з 1 січня грошей вже додали: за словами міністра соцполітики Андрія Реви, середня прибавка становила 25%, або 750 грн. Також Рева заявив, що грошей в бюджеті ПФ вистачить з надлишком:

"Очікується, що власні доходи фонду сягнуть 240 млрд грн. На виконання всіх держпрограм (індексація пенсій з 1 березня 2019 р.) плюс на покриття дефіциту ПФУ передбачено майже 167 млрд грн з держбюджету".

Тобто в сумі це 407 млрд грн. Прем'єр Володимир Гройсман стверджує, що ліквідувати дефіцит бюджету ПФ можна за 7 років за рахунок щорічного підвищення мінзарплати і виведення заробітків з тіні.

"Нам потрібно більше працювати над детінізацією, тому що сьогодні багатьом працівникам продовжують платити зарплату в "конвертах", і це величезна проблема для України", – вважає прем'єр..

Експерти: "проблеми знову можливі влітку"
Експерти впевнені: передвиборчого року влада робитиме все, щоб пенсії платили вчасно, але все ж не виключають збоїв.

"Зростання дефіциту ПФ цього року викликане ще й тим, що його власні доходи від ЄСВ підрахували за мінімумом, щоб не довелося брати позику в казначействі, як сталося влітку минулого року, коли надходжень від бізнесу виявилася меншою за очікуване, – стверджує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Тому до виборів і пенсії підвищать, як заплановано, і видадуть їх без затримок. А, враховуючи, що восени парламентські вибори, то будь-яка політсила, яка перемогла на виборах президента, буде змушена для свого рейтингу зробити все, щоб і далі не було збоїв".

А ось президент Украналітцентру Олександр Охріменко не виключає, що з травня по серпень затримки пенсій можливі, оскільки збіжаться два негативних фактори: перевитрата надходжень до ПФ і недобір витрат через зниження активності бізнесу влітку, як це було 2018-го. "Дірка" в бюджеті ПФ виявиться такою великою, що перекрити її не вдасться ні позиками з казни, ні банальним друкуванням пустих грошей. Але затримки будуть недовгими, до тижня. Пише - Сегодня

Все буде Україна