«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

На роботі, у банках і на виборах: українці з ID-картами зіткнулися з проблемами

В українців, які отримали ID-карти, часто виникають проблеми. Їм відмовляють у банках, під час прийому на роботу і у податкових. Також є труднощі навіть на виборчих дільницях.

У Держміграційній службі запевняють — труднощів не має бути. Але на практиці громадяни не завжди можуть отримати послугу саме через новий документ, - пише OBOZREVATEL

 Проблеми виборців

У Центральній виборчій комісії вже заявили, що через нові пластикові паспорти під час виборів до ОТГ виникали проблеми. Зараз у ЦВК аналізують інформацію. Неофіційно нам пояснили, що питання пов'язані з місцем так званої прописки.

"Людина приходить з пластиковим паспортом, її ідентифікують, однак треба ж подивитися, де вона зареєстрована. А цієї інформації там немає. Можуть же бути і двійники, люди з однаковими іменами, прізвищами і по батькові. У комісіях немає зчитувальних пристроїв, щоб зняти дані з чипа паспорта", — повідомили OBOZREVATEL у комісії.

Закупити пристрої для зчитування до президентських виборів, які заплановані на кінець березня, навряд чи встигнуть — немає грошей, та й проведення тендерів може розтягнутися на півроку.

Тому в ЦВК радять громадянам, у яких пластикові документи, заздалегідь запастися випискою з реєстру про місце прописки і захопити його з собою на виборчу дільницю.

А от спікер Держприкордонслужби Сергій Гунько впевнений, що виборцям жодних додаткових довідок не потрібно.

"ID-картка — це повноцінний документ, жодних виписок до нього не треба. Річ у тім, що у виборчих комісіях є списки виборців, де вказана так звана прописка. Ці списки складають місцеві органи влади, вони вносять всі дані до реєстру виборців. Цього цілком достатньо. Член комісії має лише встановити особу — прізвище, ім'я та по батькові виборця", — заявив OBOZREVATEL Гунько.

З кредитами і заставами — проблеми

Не зникли проблеми з пластиковими документами і в банках. Хоча НБУ дав роз'яснення, українці все одно продовжують скаржитися на працівників фінустанов.

"У мене банкомат проковтнув кредитну картку. Я відстояла чергу, щоб її відновити, а мені кажуть, що ID-паспорта їм не достатньо. Довелося йти і брати виписку про реєстрацію", — розповіла OBOZREVATEL жителька Харківської області Анна Корнієнко.

Керуючий директор банку "Кредит Оптима" Ігор Львов підтверджує, що з пластиковими документами часто виникають проблеми.

"Якщо валюту міняти, то одне. А от кредит брати або заставу оформлювати... Потрібен ширший список документів, зокрема і документ про місце реєстрації. У банках не скрізь є зчитувальні пристрої, це додаткові витрати і не всі хочуть їх купувати. Звісно, люди обурюються", — зазначив у розмові з нами Львов.

Все буде Україна