«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Незабаром православну церкву чекає останній удар. Це стане останнім цвяхом в кришці труни російського впливу в Україні.

Вчора остання скрепа “русского мира” порвана руками московських розкольників з синоду РПЦ, і в зв’язку з цим виникає чотири питання священикам Московського патріархату в Україні:

1. Ви підтримуєте розкол у православ’ї, який проголосив синод РПЦ?

2. Ви підтримуєте втручання в справи церкви в Україні президента Путіна, Ради безапасності РФ і всієї російської держави?

3. Ви підтримуєте участь священиків і послушників Московського в загонах російських терористів і в вбивствах українців, про що розповів полковник ФСБ Гіркин?

4. Ви розумієте, що тільки тому що ви самі мовчите і продовжуєте підтримувати “русский мир” і втручання церкви РФ церква РПЦ йде на розкол, і тільки тому тривають російські провокації?

Триста тридцять років Російська імперія будувалася на державній релігії, яка перетворила керівництво РПЦ в державних службовців, які робили кар’єру за допомогою спецслужб і компромату.

І тепер синод приймає рішення тільки після того, як їх диктує Радбез РФ і світська влада.

Незабаром православну церкву може чекати останній удар – повний розрив Вселенського патріархату з РПЦ. Офіційний розкол стане останнім цвяхом в кришці труни російського впливу в Україні. Це найвірогідніший зараз і самий, напевно, закономірний і довгоочікуваний сценарій.

Для Росії війна в Україні стала поворотним моментом остаточного вибору, як в 19-м столітті – “західництво” або “слов’янофільство”? “Русский мир” в кремлівському трактуванні – це автаркія, відкат на узбіччя цивілізації, розрив з усіма європейськими цінностями взагалі. І уособленням цих шкідливих для “русского мира” цінностей стала все ще слабка і невлаштована Україна. Що таке Європа в матеріальному плані вони готові зрозуміти – а ось що таке Європа психологічно сприйняти не можуть і не хочуть. Україна їх дратує саме через те, що тут діє те, що у феодальній Росії як і раніше неможливо – свобода слова, свобода політичної та громадської діяльності, політична конкуренція, вибори. Але навіть в нашому стані Україна добиває імперію. Україна обнуляє розмови про “слов’янської душі”, “православному світі”, про будь-яких видах монополії на людину і на владу.

Україна – це вибір свободи для всіх і для кожного, для церкви, для релігії і для совісті. Але щоб стати вільним, кожен повинен відкрито зробити цей вибір.

Юрий Бутусов

Джерело

Все буде Україна