«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

НІ ЖИВІ, НІ МЕРТВІ: НА ЯКОМУ ЕТАПІ ПЕРЕБУВАЄ ПОШУКОВА ОПЕРАЦІЯ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ НА ДОНБАСІ

Пік звернень щодо зниклих безвісти припав на 2014 та 2015 роки, втім досі на гарячу лінію пошуковців надходять заявки

294 вважаються зниклими безвісти внаслідок боїв на Сході – це як військові, так і цивільні. Цю цифру озвучила Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Водночас, зі слів Ірини Геращенко, досі залишаються неідентифікованими більше тисячі тіл загиблих. Такі дані Міжнародного комітету Червоного Хреста. Робота у цьому напрямку не припиняється.

Протягом майже двох років Сергій Білоконь разом із пошуковцями займався ексгумацією та евакуацією тіл українських військових. Завдяки їхнім зусиллям, десятки бійців упізнали та ідентифікували, а їхні тіла – повернули рідним. Інформацію про можливі могили збирали по крихтах – від місцевих. Сергій розповідає, що підконтрольні Україні території пошуковці дослідили повністю.

"Варто залишити якісь 5-7%, ну 10 з 100, тому що всі відомі і передбачувані місця поховань вже знайдені і ексгумовані. Залишається на непідконтрольною території України і в основному – це Луганська область. Тому що 14-15 рік нас пускали в Донецьку область, різні райони. А в Луганську область нас пускали січень-лютий, половина березня і все", – пояснює пошуковець гуманітарної місії "Чорний тюльпан".

Пік звернень щодо зниклих безвісти припав на 2014 та 2015 роки, втім досі на гарячу лінію пошуковців надходять заявки.

"Дзвонять рази 2-3 на тиждень, люди звертаються за інформацією, є за минулі роки, тобто за 2017 рік дзвінки. В основному військові", – розповідає співробітник ГО "Союз Народна пам'ять" Геннадій.

Натепер Об'єднаний центр СБУ нарахував 294 зниклих безвісти військових та цивільних. Громадські активісти, що паралельно з державою займаються пошуком, називають цифру в рази більшу – 1288. Упродовж минулого, 2017 року, пошуковці опрацювали 15 ділянок. Ідентифікували 71 особу, 17 з них виявилися загиблими з боку бойовиків. Неідентифікованими залишаються близько тисячі тіл.

Скільки тіл загиблих залишилося на окупованій території – навіть приблизно підрахувати неможливо. Працювати українським пошуковцям там нині не дають.

"В Мінську в нас немає жодного прогресу через деструктивну позицію країни-агресора, її представників", – пояснює Ірина Геращенко.

Зниклих безвісти українців шукають і серед заручників: полонених та політв'язнів, адже і про них вичерпної інформації немає. Як і доступу до них представників України. Зафіксовані випадки, коли українців з окупованих територій таємно вивозили до Росії, де судили та саджали в тюрми.

"В наших списках є такий громадянин України – пан Сизонович. Це літня вже людина, яку таємно виезли з Луганська, вивезли судили в Ростові, про це не знали навіть наші консули. Потім ми коли моніторили інформацію по заручниках, знайшли інформацію, що такий був суд і він зараз в Сибіру", – каже Геращенко.

Тим часом, аби хоч якось впорядкувати пошуки та захистити родини зниклих, парламент ухвалив закон про правовий статус зниклих безвісти. Він передбачає створення спеціальної комісії.

"Комісія, яка буде включати в себе представників служби безпеки України, Міністерства оборони України, прокуратури, громадських організацій", – пояснює менеджер "Центру інформації про права людини" Олена Луньова.

Також мають створити реєстр зниклих. Крім того, законом передбачена підтримка родичів – психологічна, фінансова та юридична. Втім, аби закон запрацював, необхідно, щоби його імплементував уряд.

Джерело

Все буде Україна