«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Відбирав паспорти і не платив зарплатню: поляк обікрав заробітчан на 1 млн євро

"Зекономлені" кошти він витрачав на розвиток господарської діяльності

У Польщі 42-річний підприємець, який примушував до будівельних робіт українців, не виплачував зароблені гроші. Всього на вудку шахрая попалося 540 людей, які недоотримали більше мільйона євро зарплати та інших виплат. До речі, за нелегальне працевлаштування іноземця в Польщі роботодавцю загрожує штраф у розмірі 30 тисяч злотих. Про це повідомляє Польське радіо.

Нещодавно «бізнесмена» затримали співробітники Морського відділу Прикордонної служби Польщі. Правоохоронці помітили його під час перевірки фірми. Як з'ясувалося, поляк вербував для роботи на будівництвах громадян Білорусі, Грузії, Молдови і України. З найманих працівників шахрай вибирав найбільш потребуючих працевлаштування та тих, хто легко піддається психологічному впливу. Уточнимо, що фірма відправляла на роботу на будівництва в Польщі і Швеції.

При цьому ніяких трудових угод з працівниками не підписували, ще у іноземців відбирали всі документи, а зарплату не платили зовсім або ж виплачували якусь частину.

За підрахунками слідства, з 2016 осінь 2018 року бізнесмен використав для примусової праці як мінімум 540 людей, а невиплачена їм зарплата склала мінімум 4,5 мільйонів злотих (більше мільйона євро).

«Зекономлені» на працівниках кошти зловмисник витрачав на розвиток своєї законної господарської діяльності, у цьому допомагали йому дві жінки. Вони проводили десятки банківських операцій, щоб приховати джерело походження грошей. 42-річному чоловікові пред'явлено звинувачення в торгівлі людьми (до трьох років ув'язнення), а жінкам - у відмиванні коштів (до 10 років в'язниці).

Джерело

Все буде Україна