«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

''Новий 1991'': Росії напророкували розвал за сценарієм СРСР

Сучасна Росія позбавляє себе майбутнього через те, що забороняє самостійно думати власним громадянам і виключає виникнення масштабних акцій протесту, подібних українському Майдану.

Така інертність російського суспільства може призвести до того, що країна розпадеться, як і СРСР, оскільки ніхто не захоче виходити на підтримку її єдності, написав журналіст Павло Казарін на своїй сторінці у Facebook.

"У Росії люблять говорити про те, що росіяни ні на який "майдан" не підуть. І саме ця фраза звучить як вирок країні. Тому що в Кремлі так і не зрозуміли суть Майдану. Він не був революцією в класичному сенсі - коли натовп зносить інститути дочиста і потім починає формувати все з нуля. Майдан був повстанням проти Януковича, яке, в підсумку, закінчилося ротацією еліт. При цьому сама держава вистояла, а змінилася лише архітектура внутрішніх взаємозв'язків. По суті, Майдан - це доведений до екстремуму запит на еволюцію. І єдина альтернатива йому - це тотальний злам системи", - пояснює він.

Казарін наголосив, що сучасна Росія, при всій своїй зовнішній монументальній стабільності, є країною, в якій із кожним днем ​​лише накопичуються внутрішні виклики. Головними з них він називає конфлікт між регіонами і центром, між різними групами впливу, між людьми з оточення президента країни-агресора Володимира Путіна (за доступ до бюджетних потоків). Крім того, серйозною проблемою Російської Федерації, наголошує Казарін, є її прихильність до вартості нафти. Адже Москва буде володіти "фінансовим вогнегасником" тільки у разі зростання цін на енергоносії. В іншому ж випадку вона виявиться в безвихідному становищі, яке, до того ж, посилиться настроями мас.

"Москва власноруч позбавила своїх громадян права на суб'єктність. Забравши у них вибори, заморозивши політичну систему, оголосивши будь-яку несанкціоновану владою активність злочином. Людей просто відучили об'єднуватися заради захисту того, у що вони вірять, переконавши їх, що "тим, хто нагорі - краще знати". Кремль ішов на все це зі страху перед "майданом", який може зажадати змін. Але загроза державі йде не тільки від вулиці - її цілком здатні нести обставини", - пише журналіст.

Такими обставинами він називає внутрішні протиріччя і зношування віджилої державної системи, що й сталося 27 років тому з СРСР. За словами Казаріна, якщо населення держави активне, то здатне перешкодити найгіршим сценаріям. Однак воно буде байдуже спостерігати за тим, що відбувається, якщо будь-яку пасіонарність у ньому пригнічують кийками на рівні інстинктів.

"У 1991 році саме це призвело до того, що розпад Союзу був схожий на кабінетну гру - за межами великих міст вулиці кишіли чергами, а не мітингами. Так, у Росії не буде майдану. Ні того, що з розсердженими городянами на "болотній". Ні того, що із шахтарями, які перекривають дороги. Лишень нічого втішного для Кремля в цьому немає. Якщо ви відучуєте своїх громадян мати власну точку зору, то не чекайте, що вони її виявлять у критичний момент. Тому що в цьому випадку вони не стануть виходити і для того, щоб захистити країну від нового 1991-го. Ми це все вже проходили", - попередив росіян Казарін.

Джерело

Все буде Україна