«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Новий курс, подорожчання газу і "мертвий сезон": як зміниться життя українців

У червні в Україні традиційно стартує активний сезон відпусток. Падає активність на ринках праці та нерухомості, зміцнюється гривня. В цей час за рахунок зниження конкуренції можна не тільки знайти собі нову квартиру, але і вдало змінити роботу.

OBOZREVATEL.UA розібрався, як життя українців може змінитися в червні.

Долар в Україні буде падати, а гривня - зміцнюватися

25 грн / $ - до такої позначки може опуститься курс американської валюти вже цього літа. Максимальний курс долара влітку, згідно з прогнозами експертів, буде коливатися біля позначки в 26 грн / $. Літнє зміцнення національної валюти повторюється в Україні з року в рік.

Швидше за все не стане виключення і червень 2018-го. І банкіри, і ключові аналітики фінансових ринків погоджуються з таким твердженням. Зміцнення гривні пояснюється декількома основними факторами: зростання цін на сировину, високі виручки аграріїв, сезонне зменшення імпорту. Все це впливає на баланс курсу і пропозиції на українському валютному ринку.

Чим більше валюти, тим дешевше вона продається. "Динаміка курсу долара до кінця літа буде проходити під гаслом стабільності поблизу нинішніх рівнів. З одного боку, на курс національної валюти тисне відсутність прогресу за програмою з МВФ, навряд чи черговий транш буде отриманий раніше осені, а то, і кінця року.

З іншого боку, до кінця літа можна чекати традиційної сезонної стабілізації курсу ", - пояснює аналітик Вадим Іосуб. Нагадаємо, останні кілька тижнів в Україні спостерігається стабілізація курсу долара.

Невеликі коливання в межах 10 копійок в ту або іншу сторону фактично на ситуація не впливає. Станом на 15 травня середньозважений курс долара закріпився на позначці в 26,21 грн / $. До слова, літо також можна назвати вдалим періодом для покупки валюти. А продавати долари краще восени.

Ціни не знизяться, але вибрати квартиру буде простіше

Влітку студенти звільняють знімне житло, падає попит на ринку нерухомості. Причому знижується кількість угод як в оренді, так і в продажах.

Опитані експерти сходяться на думці, що очікувати падіння цін не варто. Але завдяки зниженню попиту у покупців і потенційних орендарів з'являється можливість поторгуватися. Коли власник вже кілька місяців безуспішно намагається продати квартиру, то покупець, який попросить знижку, ймовірно отримає її.

А в кінці серпня або восени попит підвищиться і квартиру заберуть навіть за відносно високою ціною. Подібна ситуація виникає і на ринку оренди. Ріелтори радять: якщо є бажання змінити квартиру, робити це краще в червні або липні.

"Найчастіше в червні-липні на ринку стає спокійніше. Але ринок не зупиняється і ціни сильно не падають. Є ситуація, коли люди довго продаються, і в червні-липні вони знаходять покупця, тоді з ними дійсно легше торгуватися. Але такого, щоб ринок зупинявся або падав, немає ", - зазначає член правління Спілки фахівців з нерухомості Лариса Ставинога.

Тариф на газ можуть підняти

У червні Кабінет міністрів повинен розробити нову постанову, яке визначить тариф на газ на 2018 рік. "Стара" ціна діяти більше не буде. По-перше, на цьому наполягають в МВФ (там вважають, що економічно обгрунтована вартість блакитного палива повинна бути вище).

По-друге, сама постанова втратить свою легітимність. Воно спочатку було розраховане до 1 квітня, але пізніше його продовжили до 1 червня. Судячи з розрахунків "Нафтогазу", вартість газу для українців має бути більш ніж на 60% вище.

Якщо з пропозицію компанії погодяться в уряді, то українці будуть платити в кілька разів більше за комуналку. Подорожчає не тільки газ, а й гаряча вода, опалення. Такий сценарій на даний момент можливий, однак, є й інші варіанти. Як розповіло джерело OBOZREVATEL в уряді, якщо в Україні ухвалять законопроект про Антикорупційний суд, МВФ піде на поступки в газовому питанні.

В уряді запропонували відразу кілька "м'яких" сценаріїв. Починаючи від поквартального зростання цін, закінчуючи можливістю продавати газ по "старій" ціні на соціальний обсяг. На прийняття остаточного рішення залишилося всього лише кілька тижнів. До 1 червня Кабмін повинен або знову продовжити стару постанову, або прийняти новий документ.

Ринок праці пожвавиться, а знайти роботу буде легше

Влітку збільшується кількість вакансій в сегменті сезонної зайнятості. Відкриваються літні майданчики, активізуються ремонтні роботи, сільське господарство. У той же час через сезон відпусток число розміщених резюме скорочується. Тому ті, хто хоче поміняти роботу, можуть зробити це набагато успішніше, ніж під час активізації бізнес-сезону.

"За деякими професійним сферам зниження активності немає. У виробництві, в IT. Люди, які шукають роботу влітку, можуть виграти за рахунок зниження конкурентності. Але це стосується далеко не всіх", - пояснює HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Дослідник Лідія Ткаченко відзначає: орієнтуватися тільки на сезонність на ринку праці не варто. Тим, хто все-таки вирішив поміняти роботу, експерт радить не чекати "успішного" періоду, а робити це тоді, коли є можливість.

Все буде Україна