«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Обов’язково засушіть листя смородини! Воно лікує безліч хвороб

У народній медицині чай з листя чорної смородини застосовують при багатьох захворюваннях. Щороку я сушу його дуже багато, і знайомі, які не знають про моє захоплення народною медициною, дивуються – навіщо? А ось навіщо!

В листі чорної смородини вітаміну С більше, ніж у ягодах, також речовини в листі активно борються з золотистим стафілококом, мікроскопічними грибами, збудниками дизентерії.

Знижують вміст холестерину в крові, очищають судини, тим самим знижуючи ризик інфаркту та інсульту. Беруть участь у формуванні кісток, є компонентом зубної емалі.

Позитивно впливають на нервову систему і підвищують стійкість до стресових ситуацій. Беруть участь в процесі синтезу білка, обміні глюкози, транспортуванні поживних речовин, в процесі передачі генетичної інформації, вуглеводному і фосфорному обміні.


Сприяють попередженню утворення каменів в нирках. Виводяться деякі токсичні речовини з організму. Надає позитивну дію на репродуктивну систему. Допомагають під час менопаузи. Регулюють роботу м’язів.

Знімають спазми і розширюють бронхи при бронхолегеневих захворюваннях. Беруть участь в утворенні кісткових і сполучних тканин. Нормалізують роботу жіночих статевих органів зокрема і статевої системи в цілому. Відновлюють ліпідний обмін.

Прискорюють засвоєння вуглеводів. Нормалізують функціонування ЦНС. Настій з листя чорної смородини виводить з організму надлишок сечової кислоти.

Настої з листя смородини

Залити окропом свіже листя смородини і настояти протягом 1 хвилини. Процідити і пити.

Настій з листя чорної смородини виводить з організму надлишок пуринової і сечової кислоти, також застосовується як м’який проносний, потогінний засіб, при порушенні обміну речовин і кровотечах. Лікує від туберкульозу, застуди.


Відвари з листя смородини

Залити 300 мл окропу 50 г сухого листя смородини і варити на повільному вогні 20 хвилин. Процідити і пити.

Відвар з листя чорної смородини прекрасний засіб при захворюванні нирок, сечового міхура, при набряках. Тобто, цистит, уретрит, пієлонефрит і набряклість при регулярному вживанні чаю з смородинового листя вам не загрожує. Відвар з листя чорної смородини сприяє знищенню патогенних мікроорганізмів в травному тракті. І з шлунком проблем не буде – ні бурчання, ні болю, ні важкості.

Чай з листя чорної смородини

1 ст. столову ложку подрібненого листя облити окропом, потім покласти його в чайник для заварювання, залити двома склянками окропу. Залишити настоюватися близько 20 хвилин. Чай процідити. Пити такий чай можна з медом або цукром.

Корисно при жіночих захворюваннях, загальній слабкості, швидкій втомі.


Заготівля листя чорної смородини

Час заготівлі листя для приготування чаю і настою – це період після цвітіння до плодоношення. Зазвичай, цей час припадає на червень.

Зривають тільки середні листочки, залишаючи верхні і нижні. Зривають листя в суху погоду, але тільки ціле, без пошкоджень і грибка. Сушать листя на папері або на тканині в тіні. Розкладають його тонким шаром. Сушать до ламкості листа.

Зберігають листя в сухому місці в бавовняному мішечку або герметично закритих банках.

Пам’ятайте, що перед початком будь-якого лікування консультація лікаря є обов’язковою!

Джерело

Все буде Україна