«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Орлуша про РПЦ в Україні: “Уявіть у СРСР у 1941-1945 роках церкву з настоятелем у Берліні, яка підтримує Гітлера…”

Колишній російський політтехнолог Андрій Орлов, відомий як поет Орлуша, прокоментував у Facebook новину про підготовку надання незалежності українській церкві.

“Уявіть собі у СРСР у 1941–1945 роках існування церкви з настоятелем у Берліні, якому підкоряються і звітують священики 10 тис. парафій, який підтримує війну і [Адольфа] Гітлера, благословляє армію і зброю, якою вбивають радянських людей. Уявили? Від усіх, хто вважає подібне можливим тоді або в аналогічній ситуації сьогодні, я готовий вислухати аргументи проти автокефалії УПЦ”, – написав він. Орлуша додав, що теологічні та історичні докази надання автокефалії Україні розглядати вже пізно.

31 серпня Константинопольський патріарх Варфоломій обговорив із Московським патріархом Кирилом питання про надання автокефалії Україні, заявив за підсумками зустрічі митрополит Галльський Еммануїл, відповідальний за процес надання томосу Україні.

Архієрейський собор, головною темою якого є надання Українській православній церкві автокефалії, розпочався 1 вересня. На Собор прибуло понад 100 єпископів з усього світу. 2 вересня Собор ухвалив рішення, що Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без погодження з іншими церквами.

7 вересня в межах підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Дії Константинопольського патріарха Варфоломія щодо призначення представників в Україні у Російській православній церкві вважають “грубим вторгненням” на свою канонічну територію і пообіцяли, що вони “не залишаться без відповіді”. 8 вересня у РПЦ пообіцяли вжити заходів у відповідь “найближчим часом”.

Джерело

Все буде Україна