«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Перехід на чотириденний робочий тиждень: чи реально це в Україні

У Давосі радять скоротити кількість буднів: кому "світить" більше вихідних

Великий резонанс у простих обивателів викликала одна рекомендація, яка прозвучала на економічному форумі в швейцарському Давосі, – повсюдно переходити на 4-денний робочий тиждень. Головний аргумент – працівники зможуть краще відновлюватися, стануть креативнішими, їх продуктивність і ефективність зросте. "Сегодня" разом з іншими українцями розмріялася про три вихідних на тижні і дізналася, кому може світити така радість.

Аргументи
На думку психолога Вортонської школи бізнесу Адама Гранта (США) і економіста Рутгера Брегмана (Нідерланди), які виступили в Давосі, при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, а якість і креативність зростають.

"Люди також лояльніші до організацій, які готові проявити гнучкість щодо їх життя поза роботою", – зазначив Грант.

А Бергман послався на мільярдера Генрі Форда, який побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня його робітники стали продуктивніше, оскільки менше втомлювалися. Як в світі, так і в Україні окремі компанії в порядку експерименту вже переводять своїх співробітників на 4-денний тиждень (32 години замість 40) зі збереженням зарплати і обсягів роботи. Три вихідних почали надавати працівникам в Німеччині, Новій Зеландії, Японії. Перші результати підтвердили, що якість роботи і продуктивність праці зросли, персоналу стало цікавіше працювати, стресів стало менше. Є такі приклади і в Україні.

"У нас вже близько півроку практикується один день на тиждень працювати з дому для HR- і PR-служб, але ніхто не заважає виконати поставлені завдання заздалегідь і присвятити день собі і своїм справам. Це не афішується, але гірше не стало, а часто краще, оскільки ми зацікавлені за чотири дні зробити те, на що раніше йшло п'ять", – розповіла нам HR-менеджер Анастасія Зозуля.


Чи реально
Водночас низка наших економістів вважає, що ідея 4-денки може бути застосована не у всіх сферах і навіть не у всіх країнах, мовляв, тільки в високорозвинених.

"У Давосі це питання розглядалося паралельно з проблемами 4-ої промислової революції – впровадженням кіберфізичних систем у виробництво. Одне зав'язане на іншому, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Якщо ви в процесі своєї діяльності передаєте досить серйозні функції штучному інтелекту, то присутність людини може обмежуватися і чотирма робочими днями. Але очевидно, що неможливо працювати лише чотири дні на тиждень у сфері сервісу, стояти біля верстата, класти цеглу, оскільки за 32 години чоловік зробить менше роботи, ніж за 40, і отримає менше грошей. А постійно працювати по 10 годин на зміну мулярові або токареві, щоб заробити зайвий вихідний, забороняють нормативи з охорони праці. Двірник не зможе працювати 4 дня, якщо на п'ятий день почався снігопад. Тому в Україні, де наразі тільки 3-тя промреволюція, масове застосування 4-денки навряд чи можливе".

HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна додає:

"Третій вихідний реальний для офісних працівників, які оформляють договори, роблять розрахунки. Не йдучи "на перекур" і не відволікаючись від роботи, її можна виконати за 4 дні, а п'ятий день відпочивати".

Також Пашкіна зазначила, що 4-денка неможлива для працівників конвеєра, адже вони не зможуть випустити продукції більше, ніж дозволяють виробничі потужності.

Третій вихідний – теж для роботи

З огляду на економічну ситуацію в країні і менталітет нашої людини, є ймовірність, що, отримавши три вихідних на тижні, українець в ці дні не відпочиватиме, а підроблятиме на другій роботі. І тоді вся ідея зростання продуктивності руйнується. Навіть при двох вихідних багато хто шукає додатковий заробіток.

"Я працюю в банку, заробляю достатньо, але хочу купити нову машину, поміняти квартиру на більшу, тому вечорами і в один з вихідних підробляю в таксі, – розповів нам львів'янин Орест Іванців. – Тому мені до душі ідея чотириденного робочого тижня".

"Ми проводили дослідження, задавали людям запитання, на що вони витратили зайвий вихідний, якби він був щотижня, і виявилося, що приблизно двоє з трьох опитаних зайнялися б своїм хобі, на яке не вистачає часу, а також спортом або поїхали в короткий подорож. Серед респондентів були і ті, хто більше приділив би часу родині, дітям, батькам. І лише кожен третій сказав, що в додатковий час він би підробляв", – розповіла нам Тетяна Пашкіна. Пише - Сегодня

Все буде Україна