«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ПРЕДСТАВНИК ДОНЕЦЬКА У МІНСЬКУ: БЕРЕГОВЕ - ЦЕ НЕ ДОНБАС

Казанський каже, що у Береговому немає суцільного домінування угорської мови.

Представник Донецька у політичній підгрупі на мінських переговорах, журналіст Денис Казанський переконаний, що проблеми щодо сепаратизму у Береговому на Закарпатті перебільшені.

Про це він сказав у ток-шоу "Право на владу" в ефірі телеканалу "1+1". 

"Я відносно недавно був у Береговому. І мені здалося, що ось ці проблеми щодо якогось сепаратизму - вони перебільшені", - зазначив Казанський.

За його словами, у Береговому немає суцільного домінування угорської мови, щоб хтось не розумів взагалі українську.

"Це взагалі не нагадує Донбас. У нас дуже часто люди відкидають один із головних чинників подій на Донбасі - економічний. Донбас пережив те, що він переживає, через проблеми, які стались багато у чому. Він пройшов у 90-ті через жахливу варварську реструктуризацію шахт, розвал вугільної промисловості. Тобто, ці шахтарські селища перетворились на гетто, які були напівзруйновані, знищені. У людей не було води - це багато років тривало. Це не сепаратизм. Там визрів якийсь різновид російського фашизму - озлобленість на весь світ. Тобто, там люди зростали в умовах, коли завод зруйнований, роботи немає, колишнє життя зупинилось. Вони у якийсь момент опинились в умовах, коли немає чого втрачати. Ці українофобські ідеї визрівали у такому середовищі, бо асоціювалось, що настала незалежність - і все зникло, вмерло",  - зазначив журналіст.

Казанський додав, що у Береговому приблизно навіть нічого подібного він не побачив.

"Там абсолютно інша специфіка. Там немає такої жахливої розрухи. Люди не переживали такого занепаду, коли працював завод - і все місто працювало, була робота, безкоштовні відпустки, санаторії, а потім вмерло все - і апокаліпсис, стоять закинуті будинки. Там (у Береговому  - ред.) такого немає", - сказав він.

Нагадаємо, 1 червня Кабмін оприлюднив проєкт постанови, в якій вказано кількість новоутворених районів у всіх областях України. У ньому йдеться про п'ять районів області (Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський). У попередньому проєкті їх було чотири.

Письменник Андрій Любка у рубриці "Точка зору" на сайті "Радіо Свобода" написав, що українська влада пішла на перші поступки Будапешту. Він вважає, що район нібито може стати з переважно угорським населення.

Все буде Україна