«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

“Підвищення” цін на продукти харчування – українцям доведеться розщедритися вже цього літа

У травні, а також з початком календарного літа 2021 року громадян України чекає значне підвищення цін на деякі продукти харчування.Про це повідомляється  з посиланням на “Сегодня”

На думку ряду експертів, причинами зростання цін на ряд продуктів харчування в Україні є наступні: подорожчання цін на продукти харчування в світі, сезонний фактор, зниження обсягу пропозиції на ряд товарів, у першу чергу, м’ясо і рибу. Крім того, не можна списувати з рахунків і такий чинник, як пандемію коронавируса.

Відзначимо, що в цьому році сезонний фактор зростання цін дуже сильно погіршився через пізньої весни. З початку року виросла ціна на свіжу редиску: кілограм коштує 45-50 гривень, тоді як рік тому редиска коштувала на 25-30% дешевше.

Крім цього, в травні очікується зростання цін на капусту, буряк і молоду моркву. За кілограм в кожному випадку доведеться заплатити близько 30 гривень.

Але і це не все: влітку поточного року виросте ціна на деякі види м’яса, а також риби. Якщо в минулому році тушка курки коштувала 52 гривні за кілограм, то зараз вона коштує 63 гривні. Куряче філе рік тому коштувало 93 гривні за кілограм, а зараз його продають по 103 гривні за кіло. У свою чергу, яловичина подорожчала з 138 до 157 гривень за кілограм.

Директор асоціації “Союз птахівників України” Олександр Бауменко зазначає: в країні вперше за 20 років знизилось виробництво курятини. За рік курячі ніжки виросли в ціні на 70%, а куряче філе подорожчало на 15% і буде надалі зростати. Говорячи ж про яловичину, варто відзначити, що вартість першокласного м’яса незабаром може дійти до 200 гривень за кілограм. На це звертає увагу експерт Олег Пендзин.

За матеріалами .dialog.ua

Все буде Україна