«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Політолог: тільки в Парижі Зеленському дійшло, що у Порошенка в 2014-му році не було іншого виходу, крім як підписати «Мінськ»

Тільки в Парижі Зеленському дійшло, що у Порошенка в 2014-му році не було іншого виходу, крім як підписати «Мінськ». Про це у своєму блозі пише політолог Володимир Горбач.

“А знаєте чому нам зараз здається, що Україна, як мінімум, не програла на паризькій зустрічі?

Не лише тому, що ми себе емоційно накручували у найгірших передчуттях, а вони не справдилися.

Насамперед тому, що усі необхідні поступки президент Зеленський зробив ще по дорозі до Парижу, як оплату за зустріч.

Усі ці мутні формули, нерівноцінні обміни, прикриття невиконання росіянами рішень трибуналу з морського права, та й уся його послідовно відступальна, а не оборонна політика.

А також попередня згода Вітренка на сплату російського штрафу “натурою”, тобто прямим газом з Росії. Сплата натурою – це вам не разова акція, а довгостроковий процес, який РФ може перервати у будь-який момент. Така собі відновлена форма залежності – в борг, тільки навпаки.

А як Путін нам той газ продавав, як продавав… Навіть на прес-конференції: “А у нас в квартірє газ, будєт і у вас, но дєшевлє на 25%”. Ага, конєчно.

Загальне враження таке, що це були газові переговори замасковані під нормандський формат.

Але це вже я відхилився від теми.
Ціною значних поступок напередодні Зеленському вдалося вийти на прямий контакт з Путіним. Здачею позицій, які створював не він. Але вже нехай, відбулося.


Президент вчиться, каже, що була нічия. І я вже готовий повірити, що йому особисто ця зустріч справді пішла на користь. Принаймні про це свідчить його фраза на брифінгу для українських журналістів про те, що, можливо, у Порошенка й не було виходу у тодішніх умовах крім таких “домовленостей”, у тому числі, й про кордон.

І ще одне. Якщо наступна зустріч нормандського квартету відбудеться через 4 місяці – це вже буде зовсім інша зустріч, не ознайомча, і у зовсім інших обставинах.” – пише Горбач.

Все буде Україна