«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Повідомили, що бензин може подорожчати до 5 грн за літр

Літр палива може подорожчати до 5 грн. Через введення Укртатнафтою квот щодо імпорту нафтопродуктів в Україну.

"Кременчуцький НПЗ може бути завантажений на 4,5 мільйонів тонн на рік. При такому завантаженні на піку споживання в серпні-листопаді дефіцит на ринку становитиме близько 30% від споживання - 200 тисяч тонн. За пропозицією Укртатнафти на всі додаткові обсяги, які потрібно завести, необхідно буде сплачувати 30% вартості цих нафтопродуктів. Сьогодні дизпаливо коштує 600 доларів за тонну, відповідно 30% - це 200 доларів за тонну, або 5 гривень за літр. Тоді будемо імпортувати з митом, яке додасть цінам близько 5 гривень на літрі", - заявив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

Він наголосив, що в осінні місяці пікового споживання Кременчуцькому НПЗ не вдасться уникнути дефіциту. Тому українські НПЗ не готові забезпечити завантаження, яке запланували.

"Падіння переробки нафти в Україні зумовлено не зростанням імпорту, а відсутністю необхідних інвестицій у модернізацію НПЗ", - додав Куюн.

Наприкінці березня Укртатнафта звернулася у Міністерство економрозвитку з вимогою про проведення спецрозслідування щодо критичного зростання обсягів нафтопродуктів імпортного виробництва на вітчизняному паливному ринку. Пропозиція полягає в поетапному введенні квот і поступовому доведенні частки нафтопродуктів однієї країни до 30%. Пропонують робити це з травня 2018 року.

Джерело

Все буде Україна