«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Приватизація Дніпра стала найвигіднішою для України угодою

Дмитро Сенниченко, голова ФДМУ, який обійняв цю посаду після приходу до влади президента Володимира Зеленського, зміг провести прозорий конкурс на приватизацію, у результаті дій його команди держбюджет отримав тільки одноразовим платежем 1,1 млрд грн.

 

Приватизація Дніпра стала найвигіднішою для України угодою

 

 

 

Журналісти пишуть, що це стало найвигіднішою угодою, яку провели в ФДМУ за всю історію приватизації. Унікальність не тільки в тому, що готель Дніпро був проданий на абсолютно прозорому аукціоні, який проводився згідно з усіма правилами приватизації, але і в тому, який економічний ефект це мало для країни.

 

Цей об’єкт, перебуваючи у державній власності на балансі держбюджету, генерував на місяць неможливо низький прибуток. Звичайно, він не був збитковий, як багато інших об’єктів державної власності, але для чотиризіркового 12-поверхового готелю в центрі столиці прибуток у 8,3 тис. грн на місяць – просто неможливий.

 

Для того, щоб провести аукціон і показати потенційну привабливість об’єкта для інвесторів, нова команда ФДМУ провела повноцінний всебічний аудит, виключила всі можливі корупційні складові в роботі готелю і надала аналіз готельного ринку столиці.

 

Все це допомогло не тільки провести чесну та прозору приватизацію, а й отримати в бюджет одноразовий платіж у розмірі понад 1 млрд грн і нового власника готелю в особі великого платника податків. Крім того, гроші, виручені від приватизації, навіть перебуваючи на депозитних рахунках, зможуть генерувати для українського бюджету в 600 разів більший прибуток, ніж заробляв готель.

 

Нова команда ФДМУ врахувала під час проведення приватизації не тільки фінансові інтереси держави, а й історико-соціальну цінність об’єкта. Тому вперше в умовах приватизації були прописані не технічні нездійсненні умови, а цілком конкретні позиції, які мають практичне значення.

 

А саме – збереження номерного фонду готелю (не менше 100 номерів), виплата заборгованості трудовому колективу, збереження їх штату і назви готелю – Днiпро.

 

Переможець конкурсу – українська IT-компанія на чолі з засновником кіберкоманди NAVI Олександром Кохановським придбала готель Дніпро за рекордні 1,1 млрд грн і погодилася з умовами приватизації, які ставив ФДМУ під час оголошення конкурсу.

 

Раніше схожий об’єкт, який приватизували за минулих керівників ФДМУ на чолі з Олександром Рябченко, – готель Спорт в центрі Києва. Тоді після закритого конкурсу, учасників якого, як і самі умови конкурсу, тримали мало не під грифом секретно, підставна фірма запропонувала за об’єкт 67 млн ​​грн за стартової ціни 66,324 млн грн.

 

Для порівняння: ця сума в п’ять разів менше тієї (з урахуванням інфляції та зміни курсу долара), за яку сьогодні ФДМУ змогли віддати у приватизацію готель Дніпро.

 

До слова, Кабмін може дозволити інвесторам приватизувати до 50% акцій Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти. Про це йдеться в законопроекті про перелік заборонених до приватизації підприємств.

Все буде Україна