«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Робота в Польщі перетворилася на справжнє пекло для українських заробітчан: без грошей та житла

Голова профспілки розповів шокуючі подробиці про життя заробітчан у Польщі

Майже 50% українців, які їдуть до Польщі на заробітки, працюють нелегально і не мають жодного соціального захисту. Проте, ця сусідня і дружня країна є найпопулярнішою для українських заробітчан, пише Знай.

Перспективи виглядають райдужними – схожий менталітет, легка для засвоєння мова, пристойні зарплати. Однак з’явилася інформація про те, як насправді йдуть справи з українцями, які працюють в Польщі, і як їх обманюють місцеві роботодавці.

Голова профспілки “Трудова солідарність” Віталій Махинько розповідає, що українець, який працює в Польщі навіть з візою, не має ніяких можливостей захистити себе і свої права. Замість заробітків люди часто опиняються в ситуації, коли немає ні даху над головою, ні засобів до існування і не можуть виїхати назад в Україну.

“Ми зараз займаємося випадком хлопця, якого до Польщі запросив його давній знайомий. Він працював в передмісті Варшави в таксі Über. Хлопець приїхав по безвізу (на 90 днів). Йому надали житло і автомобіль. Хлопець 2 місяці пропрацював, і йому сказали, що він повинен віддати 1500 злотих. Забрали у нього паспорт і сказали, щоб відпрацьовував. в результаті він не має паспорта і не може повернутися в Україну, при цьому у нього закінчується термін дозволу на перебування в країні. у посольстві він дізнався, що за виготовлення документа , за яким він може вернутьс додому, треба заплатити гроші, яких у нього не було. Йому навіть ніде жити і доводилося ночувати в машині.

Сьогодні йому надала житло і купила продукти Міжнародна організація міграції. Ми ініціювали звернення до поліції. Питання вже вирішують “, – розповів Махинько. Гарячі лінії профспілки в Польщі закриті, розповідає Махинько.

Через кількість звернень, співробітники просто фізично були не в силах допомогти всім українцям, які стали жертвою трудового шахрайства в Польщі. Але українські заробітчани в такому розпачі, що все одно знаходять контакти. Щодня до профспілки надходять до десяти звернень від ошуканих українців.

“Працівник повертається в Україну, наприклад, 3 вересня, і йому кажуть, що 15 вересня йому вишлють гроші, але насправді нічого не відбувається”, – розповідає Махинько.

Чиновник застерігає особливо тих, хто їде працювати в сільському господарстві. Умов для проживання там взагалі ніяких. Нарешті, в Польщі майже немає компаній, які на 100% нормально працюють з українцями. А якщо людина обурюється або скаржиться, її можуть просто викинути на вулицю.

Джерело

Все буде Україна