«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Розмитнення автомоблів подешевшало: який транспорт привезти з США

Тепер водії «евроблях» мають можливість узаконити свій транспорт, а інші автолюбителі - купувати машини в інших країнах і доступно їх розмитнювати.

 

Минуло більше трьох тижнів з дня набрання чинності законопроектів 8487 і 8488 про розмитнення, а також був підписаний законопроект 9260, який продовжив скасування ПДВ для електромобілів до 31 грудня 2022 року, інформує Ukr.Media.

Так що ж привезти з Америки?

Авто з об'ємними двигунами

До вступу в силу змін до Податкового кодексу на розмитнення автомобілів діяли величезні тарифи акцизного податку. Тимчасово стан справ поліпшив «законопроект 3251». Але його дія обмежувалося літражем мотора: пільги поширювалися лише на бензинові авто з силовими агрегатами до 3.0 л, дизельними - до 2.5 л. Митне очищення інших машин було абсолютно невигідним.

Тепер у водіїв є можливість купувати і розмитнювати автомобілі з двигунами будь-яких обсягів. Для прикладу розрахуємо ставку акцизного податку для Ford Explorer 3.5 2017 року випуску:

Ставка = 100 євро х 3.5 х 1 = 350 євро

100 євро - базова ставка, яка застосовується до авто з бензиновим двигуном об'ємом більше 3.0 л, 3.5 - коефіцієнт двигуна, 1 - коефіцієнт віку.

У недалекому минулому акцизний податок для цієї моделі обійшовся б у 7732 євро. А з урахуванням його обчислюють ПДВ та збір в Пенсійний фонд. Якщо вказати вартість автомобіля, в калькуляторі на сайті компанії AtlanticExpress можна порівняти старі і нові тарифи розмитнення.

 

Старі автомобілі

Норми митного права стали більш лояльними до «дорослих» б/у авто, які ввозяться на територію України. Законопроект 8488, який отримав номер 2612-VIII після підписання Президентом, змінив вимоги до екологічних стандартів. Тепер «Євро-5» застосовується тільки до нового автотранспорту.

На практиці це дозволяє розмитнювати автомобілі віком і 10, і 15 і навіть 20 років. При цьому коефіцієнт віку при розрахунку ставки акцизного податку для всіх машин старших 15 років один - 15. Обчислюються роки кількістю повних років, починаючи з року, наступного за роком випуску транспортного засобу.

За десятирічну Audi A6 3.0 тепер доведеться заплатити всього 1500 євро акцизного податку: Ставка = 50 євро х 3 х 10 = 1500 євро

Якби до 25 листопада 2018 року її можна було б розмитнити, то такий податок обійшовся б майже в 10 раз дорожче - 14955 євро.

Аналогічно наведених прикладів можна розрахувати ставку акцизного податку для легкового транспорту з дизельними ДВЗ. Якщо об'єм циліндрів двигуна не перевищує 3.5 л, то застосовується базова ставка 75 євро, а в іншому випадку - 150 євро.

 

Гібриди і електромобілі

Зміни податкового і митного законодавства торкнулися і автомобілів, обладнаних електродвигунами. Їх популярність у всьому світі постійно зростає, відсуваючи звичайні машини на другий план. За новими нормами гібридний транспорт отримав ставку акцизного податку 100 євро. Мито та ПДВ залишилося таким ж, як і для авто, оснащених виключно двигуном внутрішнього згоряння.

У разі розмитнення електромобіля доведеться заплатити акцизний податок, ставка якого розраховується 1 євро за 1 кВт*год обсягу електробатареї. Скасування ПДВ продовжено до 31 грудня 2022 року, а мито для таких авто дорівнює нулю.

 

Скільки коштує б/у транспорт в Америці?

Вартість авто на американському вторинному авторинку значно дешевше, ніж в Україні. Продаж відбувається на аукціонах і шляхом підвищення ставок учасниками торгів. Ціна може відрізнятися залежно від стану автомобіля, року випуску та комплектації.

Наведений, як приклад у статті Ford Explorer 3.5 2017 року в середньому йде за $13000. При цьому він буде на ходу, вимагати мінімального ремонту або не мати потребу в ньому зовсім. До витрат варто додати вартість доставки, яка визначається портом відправлення, коливається в межах $1500-2500.

Десятирічну Audi A6 3.0 цілком реально придбати на аукціоні менш ніж за $2000. Це пов'язано з тим, що за експлуатацію старого транспорту стягуються високі екологічні податки. Водієві вигідніше обміняти застарілу модель на нову, скориставшись перевагами програми Trade In. А для високої оцінки уживаного автомобіля - він повинен бути в гарному стані. Завдяки цьому на аукціони потрапляють машини, про які дбайливо піклувалися, регулярно проводили техобслуговування.

Все буде Україна