«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

СБУ оприлюднила відео теракту на польському Меморіалі орлят у Львові

У п’ятницю, 13 квітня, заступник голови СБУ Віктор Кононенко розповів деталі підриву гранати на польському Меморіалі орлят на Личаківському кладовищі у Львові, а також підготовки підпалу двох польських автобусів у Львові.

За словами Віктора Кононенка, виконавці підриву гранати на Меморіалі орлят придбали авто на іноземній реєстрації за 800 доларів та спеціально приїхали з Києва до Львова для виконання злочину 13 березня (підриву гранати на Меморіалі орлят). Кононенко сказав, що завдяки авто, правоохоронці змогли встановити та затримати зловмисників. - пишн Захід.нет

«Зловмисники сподівались, що, купуючи автомобіль без юридичного оформлення, вони захистять себе від ідентифікації. Слідчим і оперативним працівникам довелось провести дуже велику і клопітку роботу, переглянути камери зовнішнього відеоспостереження для того, щоб відтворити маршрут та місця, де перебували зловмисники», – сказав Кононенко на брифінгу.

13 березня один з виконавців кинув гранату на Меморіал орлят з вікна авто. Правоохоронці змогли відстежити рух їхнього авто завдяки зовнішнім камерам відеоспостереження у Львові. Під час спецоперації працівники СБУ з’ясували, що зловмисники планують провести ще одну провокацію – підпал польського автобуса, який відбувся 23 березня.

«З виконавцем злочину встановлено оперативний контакт та в подальшому залучено до співпраці зі слідством. Він повідомив, що на замовлення вказаних осіб (кураторів з Росії) 23 березня вже здійснив підпал одного автобуса з польською реєстрацією у Львові, але ця подія не набула розголосу, тому не була зарахована російськими кураторами. Тому вони дали вказівку провести повторну акцію і з обов’язковою відеофіксацією підпалу автобуса», – розповів Віктор Кононенко.

Підпал другого автобуса відбувся вночі 1 квітня, коли СБУ уже проводила спецоперацію та здійснювала контроль за виконанням злочину, щоб встановити замовників злочину.

«1 квітня службою (СБУ) здійснено контроль за вчиненням злочину, а саме з використанням піротехнічних засобів імітовано загоряння автобуса, та розклеювання поблизу червоно-чорних наліпок, які замовники видали виконавцю у Києві. Звіт про виконання завдання за допомогою електронних месенджерів направлено замовнику, чим ми завершили цикл документування протиправної діяльності. Після звіту виконавця замовникам двох зловмисників, мешканців Києва та Львова затримано у Києві у рамках кримінального провадження», – додав заступник голови СБУ.

За місцем проживання підозрюваних під час проведення обшуків було знайдено та вилучено незареєстровану травматичну зброю, мобільні термінали та наркотичні речовини. Обом чоловікам повідомлено про підозру та 3 квітня обрано запобіжні заходи. Віктор Кононенко сказав, що не може розголошувати деталі спецоперації, однак додав, що фінансування терактів здійснювало оточення екс-президента Віктора Януковича під кураторством російських спецслужб.

Все буде Україна