«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Секс за новим законом: за що українці можуть потрапити до в'язниці

Закон захистить права і запобіжить насильство


Закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству" набув чинності 11 січня. В нього внесли кілька нових трактовок, обмежень і покарань.

Навколо нового "закону про секс" відразу ж з'явилося багато чуток і домислів. Деякі вирішили, що відтепер потрібно буде отримувати розписку із згодою на близькість. Чоловіки висловлюють свої побоювання, не читають сам закон і боятися звинувачень і шантажу з боку жінок. Однак це має мало спільного з реальним станом справ, адже новий закон покликаний захистити від насильства як жінок, так і чоловіків.


Згода на секс

Поправки до Кримінального кодексу змінюють саму трактування поняття зґвалтування. Раніше для кваліфікації таких дій потрібно було довести, що ґвалтівник застосовував силу або погрожував жертві. Тепер «закон про секс» свідчить, що для цього достатньо відсутності добровільної згоди на статевий акт. Принцип згоди стане ключовим в судових розглядах.

Згода може бути висловлена письмово, вербально або навіть невербально. Однак будь-секс без згоди тепер вважається згвалтуванням, навіть якщо жертва не чинила опір насильникові.


Покарання за примус до сексу

Закон вніс зміни в статтю "Примушування до вступу в статевий зв'язок". Відтепер за нею можуть звинуватити будь-яку людину, а не тільки начальника жертви, як це було раніше.

В якості покарання за цією статтею призначається штраф до 850 гривень або півроку позбавлення волі. Однак у випадку, якщо домагання трапилися на роботі, то це буде вважатися обтяжуючою обставиною і покарання в даному випадку буде або 17 тисяч гривень, або тюремне ув'язнення терміном до 2 років.

Покарання за сексуальне насильство в сім'ї

Сексуальним насильством буде розцінюватися будь-статевий акт, який стався без чіткої згоди двох партнерів. Під це поняття підпадає не тільки безпосередньо статевий акт, але і будь-які інші дії сексуального характеру.

Якщо насильство було застосоване до чоловіка, близького знайомого, колегу, це стане обтяжливою обставиною. Так автори «закон про секс» хочуть боротися з домашнім насильством. За зґвалтування дружини/чоловіка загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Джерело

Все буде Україна