«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Ще не пізно зупинитися .Всім серцем молюся, щоб цього не сталося". Патріарх Кирило 31 грудня звернувся до Варфоломія з погрозами

Глава РПЦ зробив ще одну спробу не допустити створення незалежної від Москви церкви в Україні. Дійшло навіть до погроз на адресу Варфоломія: “перестанете бути Першим в православному світі, а завдані Вами страждання підуть за Вами на Страшний суд” Глава Російської православної церкви патріарх Кирило закликав Вселенського патріарха Варфоломія відмовитися від надання автокефалі новоствореній Православній церкві України, - пише Prefiks Blog.

“Відступіться зараз від спілкування з розкольниками, відмовтеся від участі в політичній авантюрі їх легалізаці. І тоді справжня Православна церква України на чолі з блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм благословить Вас, а історія збереже пам’ять про Вас в числі тих святителів Константинопольського Престолу, хто в найважчих політичних умовах зумів не упустити гідність Церкви та зберегти єдність. (…) Ще не пізно зупинитися “, – йдеться в посланні глави РПЦ Вселенському патріарху Варфоломію, оприлюдненому ним в понеділок.

За словами патріарха Кирила, нинішній “політизований процес примусового об’єднання” далекий від норм і “духу святих канонів”. Патріарх Кирило відзначив, що Варфоломія запевняли, що єпископат УПЦ МП готовий підтримати створення Помісної церкви в Україні. “Тепер Ви можете переконатися в цьому на власні очі”, – написав Кирило, додавши, що з 90 єпископів Московського патріархату були присутні лише двоє.

При цьому патріарх Кирило намагається запевнити вселенського патріарха, що духовенство і паства Вінницької єпархі не прийняли дій митрополита Симеона. Хоча 17 грудня повідомлялося, що у Вінниці громада і прихожани Свято-Преображенського собору УПЦ МП підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію нової Православної церкви України. Але особливо патріарх Кирило занепокоївся скасуванням Вселенським патріархом грамоти від 1686 року, яким юрисдикція Московського патріархату поширювалася на територію України.

Дані рішення глава РПЦ назвав “руйнівними для загальноцерковного єдності” і залежними від політики. Патріарх Кирило поставив під сумнів виключне право глави Константинопольської церкви надавати автокефалію (9 і 17-го правила Халкидонського Собору). Так, Московський патріарх посилається на слова візантійського каноніста Іоанна Зонара: “Константинопольський [Патріарх] визнається суддею не взагалі над усіма митрополитами, але тільки над підлеглими йому.

Бо ні митрополити Сирі, ні палестинські, ні фінікійські, ні єгипетські не залучаються поза волею на його суд, але сирійські підлягають судженню Антіохійському Патріархау, палестинські – Єрусалимському, а єгипетські судяться Олександрійським, яким вони висвячуються і якому підпорядковані “. В кінці ж свого листа патріарх Кирило перейшов на погрози на адресу Варфоломію:

“Якщо ж Ви вчините відповідно до намірів, викладених у Вашому листі, то Ви назавжди втратите можливість слугувати єднанню святих Божих Церков, перестанете бути Першим в православному світі, що налічує сотні мільйонів віруючих, а завдані Вами страждPаriнvнacяyп&рCаoвoоkсiлesавPнoиlicхyукраїнців 31.12.2018 "Ще не пізно зупинитися. Всім серцем молюся, щоб цього не сталося." 

Всім серцем молюся, щоб цього не сталося. Ще не пізно зупинитися “. Як повідомлялося 15 грудня 2018 року Об’єднавчий собор в Києві оголосив про створення Православної церкви України (ПЦУ). Предстоятелем новоствореної Церкви був обраний митрополит Єпіфаній (Думенко). За словами митрополита Єпіфанія, офіційне підписання Томосу про автокефалію Вселенським патріархом пройде 5 січня 2019 року, а 6 січня після божественної літургі Томос буде вручений голові ПЦУ. 

Все буде Україна