«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Що потрібно знати молодим матусям: 5 основних правил прогулянки з дитиною взимку

За якої температури гуляти, як одягнути малюка, що взяти з собою, у що пограти на вулиці.

 

Чи корисно гуляти з дитиною взимку? Не захворіє, не простудиться? Такі питання можуть задавати тільки матусі, які нічого не знають про виховання дітей. Гуляйте на здоров'я, і побільше, - це загальна відповідь. А тепер поговоримо конкретніше про правила зимової прогулянки з дитиною, інформує UkrMedia.

З перших тижнів життя, незважаючи на пору року, дитині потрібне свіже повітря. Почніть прогулянку при температурі до -10 градусів з малюком на руках у мами/тата і гуляйте 15-20 хвилин. Поступово збільшуйте час гулянь до 1,5-2 годин. Виходити з малюком на вулицю можна 1-2 рази в день. Сильний мінус температури повітря (-20) - не привід скасовувати прогулянку, а всього лише необхідність скоротити час перебування на вулиці до півгодини. Ви ж хочете, щоб син або дочка росли загартованими, здоровими і розвиненими.

При відсутності вітру на перші прогулянки найбільш маленьких можна виносити на руках. Малюк від 1 до 3 місяців в безвітряну погоду може гуляти при температурі до -10, від 3 до 6 місяців: до -15, старше півроку: до -20.

Який одяг потрібний для прогулянок узимку

легкий, який не сковує рухів;
теплий, але не занадто;
який не продувається;
складається з декількох одежинок, щоб за потреби можна було щось зняти, наприклад, при відвідуванні магазину;
закриває шию і вуха, але не робить з дитини упаковану «мумію».
Дитина, що не вміє ходити, повинна бути одягнена тепліше. Необхідно накрити її ковдрочкою в колясці. Як тільки малюк став на свої ніжки, пустіть його потопати по снігу, проявити інтерес до цього білого дива. Нехай впаде в сніг, хай здивується або поплаче. Це - пізнання світу.

Гуляючи самостійно, діти виробляють більше енергії, у них швидше протікає кровообіг. Їм жарко. Матусі повинні уважно стежити за поведінкою свого чада, не упустити момент, коли йому стане холодно. При активній поведінці дитини краще не перестаратися з одягом.

Досвідчені матусі радять: якщо дитина буде гуляти лежачи у колясці або сидячи на санках, одягніть на неї на один шар одягу більше, ніж на себе, якщо буде бігати і активно рухатися, то на один шар менше, якщо ви збираєтеся з дитиною спокійно походити по засніжених вулицях, одягніть на неї стільки ж шарів одягу, скільки на себе.

Педіатри попереджають: до трирічного віку маленька людина не вміє тремтіти і стукати зубками від холоду, організм ще не сформував достатнього жирового прошарку для терморегуляції. Саме мама повинна стежити за обміном тепла в організмі дитини і вчасно відреагувати на зміни температури.

Більше або менше рухів

Дитина не старенька, її не варто сидіти на лавці. Активні ігри, біганина, чистка доріжок лопаткою, ліплення сніговика, - незабутні миті на все майбутнє життя, особливо, при активній участі мами в спільній дії. Вийшли на прогулянку з сином або донькою, покладіть подалі мобільний телефон і займайтеся тільки дитиною. Все, що ви разом з дитиною «награєте», можна і сфотографувати.

Увага і тільки увага

Слідкуйте обов'язково, щоб дитина не перестаралася в іграх. Як тільки побачите, що дитина розчервонілася, стала швидко і важко дихати, ковтати ротом холодне повітря, трохи пригасіть її запал. Можна відвернути увагу пташкою, яка пролетіла, гарною машиною, яка проїхала повз, оповіданням, казкою, піснею.

Немовля в колясці просто не зможе сказати, що воно замерзло. Це має побачити мама. Млявість, раптовий сон, блідість шкіри, - сигнали про можливе замерзання малюка.

На вулицю йти ситим або голодним

Їжа - паливо для нашого організму. Тільки сита дитина буде радісною, веселою, активною. Ви ж не хочете, щоб син або дочка при вигляді кожного зустрічного магазину просили купити булочку або чіпси. Поїли, одяглися і пішли на прогулянку. Саме таким повинен бути ритм вашого життя. А ось перекус у вигляді яблучка або печива, можна взяти з собою. На випадок, якщо прогулянка затягнеться.

Речі, без яких не обійтися

Просто погуляти з дитиною не вийде. Кожен раз він хоче відкривати незвідане, знайомитися з навколишнім світом. Матуся повинна заздалегідь продумати план занять на цей день.

Снігопад? Можна зайнятися чисткою доріжок. Лопатка, вчасно вийнята з маминої сумки, принесе радість дитині і дозволить зайняти її на деякий час.
Відлига? Ліпимо сніговика або фортецю. Можна і в сніжки пограти. Сухі рукавиці, а краще дві пари, допоможуть зберегти у дитини сухі і теплі ручки.
Мороз? А не покататися вам з дитиною з гірки? Разом, тільки разом. Він ще дуже малий для самостійних виїздів. Санки, прихоплені на прогулянку, будуть до речі і по дорозі додому. Втомлену дитину можна підвезти на санках.
У будь-яку погоду беріть в сумку носову хустинку, термос з чаєм, пачку печива для перекусу і парочку улюблених іграшок.
Простий нежить або нездужання дитини не повинні стати перешкодою для прогулянок. На свіжому повітрі і закладеність носа проходить швидше, і нездужання забувається. Ідіть гуляти хоча б ненадовго, звичайно, якщо у дитини немає отиту або високої температури. Тут повинен спрацювати здоровий глузд матері.

Іноді діти не хочуть йти гуляти. Причин буває багато. Це і проста лінь і небажання одягати зимовий вуличний одяг, і купа інших причин. Мама повинна ласкаво й аргументовано переконати нащадка відправитися на прогулянку. Наприклад, сказати, що сонечко надіслало вітаміни і потрібно їх забрати.

Матусі, дорогі, найголовніше, що має бути присутнім на загальних прогулянках, - любов, гарний настрій, увага та бажання бути разом. Діти виростуть, а спогади залишаться і у вас, і у дитини. Не забувайте, що все в людині зароджується в дитинстві. Якою виросте ваша дитина, якою буде її характер, життя, залежить і від цих спільних зимових прогулянок.

Все буде Україна