«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Сьогодні Україна поставила крапку у відносинах із Росією: що сталося

Україна розірвала ще одну нитку, яка зв'язує з Росією. У суботу, 5 січня, набув чинності закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ. 20-річна угода стане історією з 1 квітня 2019 року.

 

Що це означає — у матеріалі OBOZREVATEL.

У чому суть?
Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради невідкладний законопроект №0206, який має припинити дію Договору про дружбу з Росією. 6 грудня Верховна Рада проголосувала за пропозицію президента і припинила дію договору.

Згідно з опублікованим документом, причиною є агресія з боку Росії, що власне порушує дію договору, який набув чинності 1 квітня 1999 року.

 

Щоправда, підписаний він був ще раніше, у 1997 році. Відтоді договір є головним документом, який досі визначає відносини між двома країнами як "стратегічні". Крім того, документ закріплює територіальні кордони двох країн, а також визнає їхню непорушність.


"Згідно із Законом, припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов'язання із його виконання і не впливає на права, зобов'язання або правове становище України, що виникли в результаті виконання названого договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів", — йдеться у повідомленні.

Чи буде від цього користь?
Припинення договору має радше символічний характер. За останні 5 років Росія неодноразово порушувала статті угоди, тому сподіватися на якийсь ефект не варто.
Рішення може лише зміцнити дипломатичні позиції України, показати конкретні кроки щодо Росії. Щоправда, цей варіант можливий лише за наявності правильного стратегічного планування і попереджувальних позовів до міжнародних судів.

Як вважає міжнародник Юлія Осмоловська, з іміджевої точки зору — договір необхідно припиняти, але чи пропрацювала Україна механізми юридичних наслідків у міжнародних судах — питання залишається відкритим.
"Він є системоутворюючим для низки договорів з РФ. Оскільки у нас більшість дрібних договорів не денонсовані, Росія може використовувати юридичну колізію і подавати позови з комерційних питань до міжнародних арбітражів. Ми створюємо технічно-юридичні проблеми. Як це вирішуватиметься — питання до нашого профільного міністерства", — розповіла OBOZREVATEL міжнародник.

Чому саме зараз?
Крім очевидного політичного контексту — введення воєнного стану, договір має і юридичні тонкощі. Згідно з умовами, він підписується на 10 років.

Якщо жодна зі сторін не заявить про бажання припинити дію договору не менше, ніж за 6 місяців до завершення десятирічного періоду (30 вересня 2018 року), то його дія триває автоматично.

Все буде Україна