«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Сойкін день -11 грудня: історія, традиції і прикмети

Як дізнатися сьогодні – примножаться у вас гроші чи ні?

11 грудня за народним календарем цей день отримав назву Сойкін день в честь невеликої і яскравої пташки з чубчиком на голові і довгим хвостиком, інформує UkrMedia.

Чому цей день назвали Сойкін?

Здавна помітили, що з 11 грудня сойки починають прилітати до людського житла. Людям дуже подобалася пташка, тому в честь неї навіть свято придумали. На Русі її вважали заступницею і покровителькою новонароджених малюків. Тим, хто в цей день на світ з'явився, пташка на своєму хвості щастя і удачу приносить.

А ще вона вміє імітувати звуки (і співи інших пташок, і мову людини), за що отримала прізвисько Сойка-пересмішниця.

Також в цей день вшановують пам’ять єпископа Російської церкви Феодора Симоновського (в миру Івана). Народився він в Москві, точна дата народження невідома. З’явився на світ приблизно в 1339-1340 рр.

Його батько був рідним братом преподобного Сергія Радонезького, а дід - впливовою персоною при дворі Радонезького князя Андрія. Мама святителя рано померла, і його вихованням займався дядько. Він підстриг Івана в ченці в Троїцькому монастирі з іменем Федір. У монастирі юнак навчився іконописанню, вивчив грецьку мову, багато читав. У 1370 році заснував свій монастир, який через 9 років перенесли на нове місце.

Після Куликовської битви Федір стає духовним наставником Дмитра Донського. На якийсь час їде в Константинополь, після чого повертається на Батьківщину.

Святитель був обдарованою і різнобічно освіченою людиною, добрим дипломатом. Помер 28 листопада 1394 році. З XV століття шанується як святитель.

Обряди й традиції цього дня

Наші предки вірили, якщо в будинку нещодавно народилася дитина, і 11 грудня у двір прилетіла сойка, значить, життя цього чоловічка обов'язково буде щасливою.

Птицю по-іншому ще віщуни величають, а її блискуче синє пір'ячко в народі прозвали дзеркалами. Кажуть, кому вдасться в ці дзеркальця заглянути, той свою долю в них побачить.

Зустріти сойку 11 грудня - дуже хороший знак. А якщо вона ще на віконце сіла і співати почала, весь рік у господарів буде вдалим. Незаміжні дівчата або неодружені хлопці, побачивши на вікні сойку, виходили з дому і слідували за нею. Вірили, що птах приведе туди, де своє щастя потрібно шукати.

Поворожіть сьогодні на гроші і дізнайтеся, стане їх більше або менше?

В Сойкін день на Русі було прийнято ворожити. Незаміжні дівчата ворожили на судженого, сімейні люди ворожили на здоров'я та роботу. І, звичайно ж, всім цікаво було дізнатися, яким буде майбутній рік у фінансовому плані.

Ворожіння на воду

Опівночі наберіть воду у склянку або чашку і встановіть на підвіконня, яке освітлюється місячним світлом. Не дивлячись на посуд з водою і не обертаючись, вирушайте спати. Прокинувшись вранці, підійдіть і подивіться на воду. Якщо за ніч у неї щось нападало (порошинки, шерстинки, волосинки, мошки, значить, вас чекає фінансове благополуччя. Якщо вода так і залишилася чистою, ніяких легких і великих грошей найближчим часом не передбачається.

Ворожіння на колодязь

Якщо ви проживаєте в сільській місцевості, де ще збереглися колодязі, можна по них дізнатися про своє фінансове майбутнє. Треба в тиші підійти до криниці і послухати, що доноситься зсередини. Якщо тихо, то в грошовому плані вас чекають невдачі. Якщо почули плескіт води, то незабаром матеріальний стан примножиться.

Ворожіння на монетки

Беруть жменю монет різного номіналу і кидають у сніговий замет. Потім починають їх в снігу відшукувати і діставати. Якщо першими потрапили гроші малого номіналу, значить, в майбутньому році особливих прибутків не очікується. Якщо ж дістали відразу велику монету, гроші цілий рік не будуть переводитись у вашому гаманці.

Ворожіння на квасолю

З мішка або банки дістаньте три жмені квасолі і розкладіть їх на столі окремо. Загадайте на кожну купку, що вона буде символізувати - здоров'я, фінанси і особисте життя. Тепер перерахуйте квасолю в кожній купі. Якщо парна кількість бобів, значить, в цій сфері все буде складатися вдало, а якщо непарна - то проблем не уникнути.

Народні прикмети 11 грудня

  • Якщо 11 грудня різко на вулиці потеплішало, значить, скоро прийде сильне і тривале похолодання.
  • В цей день спостерігають за воронами і визначають по їх поведінці погоду на найближчий час: по землі розходилися - відлига прийде, на нижніх гілках дерев розсілися - очікуються сильні вітри, влаштували справжній хоровод у небі - бути снігопаду.
  • Якщо в Сойкін день погода суха і холодна, значить, літо буде спекотним і посушливим.
  • Гуси крилами часто ляскають - до відлиги.
  • Зола в печі швидко гасне - до потепління.
Все буде Україна